МиГ-31 срещу F-22: Сравниха руския и американския изтребител

Pan.bg 08 апр 2020 | 20:52 views (1378) commentaries(0)
img
pan.bg

Бяха сравнени възможностите на руските и американските изтребители МиГ-31 и F-22 . Изводът беше разочароващ за САЩ.

Според Мilitary Watch Magazine, F-22 Raptor се счита за най-мощния западен самолет, предназначен за завоюване превъзходство във въздуха, а МиГ-31 е един от най-ефективните и тежки руски изтребители-прехващачи.

Изданието отбелязва, че с тегло около 29 400 кг, F-22 може да използва един от най-големите и мощни радари с тегло около 554 кг. МиГ-31 обаче, с тегло около 39 000 кг след зареждане, е в състояние да носи още по-голям радар, който осигурява голям диапазон на откриване.

Изданието също така отбелязва, че МиГ-31 е въоръжен с по-ефективни ракети. Освен това, руският самолет е по-бърз и универсален от американския.

МиГ-31 е въоръжен с ракети Р-37, които са по-съвременни от ракетите AIM-120, налични на F-22. Руските ракети могат да развият хиперзвукова скорост - до 6 Маха, докато американските - само 4 Маха. Бойната глава на руската ракета тежи 60 кг, а на американската - 20 кг Всичко това увеличава вероятността за повече поразени цели от руския самолет.

"Въпреки това, може би най-значимото предимство на въоръжението на МиГ-31 е неговият обхват. Р-37 е по-голяма ракета, способна да удря цели на разстояние до 400 км. Дори на най-новите ракети AIM-120D е по-малък от половината от този обхват. Обхватът на оръжията МиГ-31 вероятно ще бъде още по-голям, тъй като полетните характеристики на самолета също играят роля “, се казва в публикацията.

Факт е, че МиГ-31 е способен да лети на височина над 21 км и с висока скорост, което му позволява да изстрелва ракети с по-голяма кинетична енергия, това увеличава обхвата им на полет.

Предимството на F-22 е използването на стелт технологии. Въпреки това, мощният радар МиГ-31 може да открие изтребители на стелт на значителни разстояния. Освен това модернизираните руски самолети могат да обменят информация за цели. Това също се счита за ефективен начин за справяне със стелт платформи на дълги разстояния. В материала се споменава и наличието на инфрачервена система за търсене и проследяване в руския самолет, каквато F-22 няма.

Друго значително предимство на МиГ-31 са по-ниските експлоатационни разходи в сравнение с F-22. Американският изтребител по този показател беше сред най-скъпите самолети. Поддръжката му струва на данъкоплатците 700 милиона долара.
В допълнение, не всеки вид
писта е подходяща за F-22. МиГ-31, за разлика от F-22, е в състояние да излита и от ледени летища, което е голям плюс за условията на война в Арктика.

F-22 е в неизгодна позиция. МиГ-31 вероятно ще остане в експлоатация значително по-дълго “, пише списание Military Watch.

Отбелязва се също, че въоръжението на МиГ-31 с новите ракети X-47M2 "Кинжал" го превръща в огромно преимущество пред F-22, тъй като този американски самолет е лошо приспособен да изпълнява мисии въздух-повърхност и да противодейства на вражеските военни кораби, което означава, че губи в универсалност .

Източник: rg.ru Снимка: topcor.ru

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker