BD: Пентагонът с "неочаквано и бързо разгръщане" - Бомбардировач на САЩ летя до границите на Русия, Китай и Япония

Pan.bg 23 май 2020 | 21:14 views (1210) commentaries(0)
img
pan.bg

Американският бомбардировач B-1B извърши полет недалеч от Камчатка, както и от границите на Китай и Япония като част от новата стратегия на Пентагона за неочаквано и бързо разгръщане на ВВС, пише Breaking Defense. Според портала по този начин Съединените щати са успели да демонстрират силата си пред регионалните сили, както и да повишат бойната готовност на своите пилоти.

Приблизително по същото време, когато Китай обяви, че увеличава разходите за отбрана с 6,6%, самолетни тракери записаха американски бомбардировач B-1B, който извършва полет близо до Камчатка, както и Китай и Япония. Подобно рядко събитие може да бъде предвестник на ново поведение на САЩ в рамките на новата регионална стратегия на Пентагона, която включва, наред с други неща и концепцията за „оперативно разполагане“ на бомбардировачи, пише Breaking Defense.

„Този ​​B-1 излетя от базата си, придоби отличен опит и също така показа, че е способен да изпълнява 29-часов полет в свръх оживено въздушно пространство в района на Япония, където редовно летят китайски и руски изтребители“, каза Ребека Грант, ръководител на независимите изследвания IRIS

„Китай, Русия и Северна Корея са забелязали това“, добави тя. „Този ​​полет B-1 показа, че бомбардировачи с прецизно оръжие на борда могат да влязат в това въздушно пространство по всяко време.“ Според мен в бъдеще ще станем свидетели на повече от тези динамични операции, защото те допринасят за увеличаване на бойната готовност на екипажите, както и позволяват демонстрации на сила в индо-тихоокеанския регион.

Въпреки че ръстът на разходите за отбрана в Китай на пръв поглед е впечатляващ, 6,6% е най-ниската цифра за 30 години. Това показва колко силно епидемията COVID-19 засегна икономиката на КНР. Независимо от това, наскоро китайските изтребители няколко пъти прехващаха американски самолети в региона.

„Ние сме наясно с тези събития и реагираме симетрично на подобна тактика на Пекин“, докладва Белият дом по този въпрос. „Когато тихата дипломация е напразна, САЩ ще засилят обществения натиск върху правителството на КНР и ще предприемат стъпки за защита на американските интереси.“

Въпреки че ВВС на САЩ вече не разполагат с бомбардировачи в Гуам, те в бъдеще възнамеряват да ги разположат за изпълнение на мисии в региона. Такива мисии трябва да бъдат „непредсказуеми“, за да демонстрират на Китай и Русия, че ВВС могат бързо да реагират на
всякакви провокативни действия. В същото време над Курилските острови, които се контролират от Москва, прелетя бомбардировач с позивна Dodge01.

Такава активност наблизо или дори в недружелюбно въздушно пространство има за цел да изпрати определен сигнал, както и да демонстрира присъствие и степен на бойна готовност. Например, руските самолети доста често влизат в зоната на противовъздушната отбрана на Аляска, където също често са прихващани от американски и канадски изтребители.

Противниците на Съединените щати или дори регионалните съюзници обаче потенциално могат да считат подобни мисии за провокативни. Независимо от това, Марк Ганзингер от Асоциацията на военновъздушните сили на въоръжените сили заяви следното по този повод: „През последните няколко години съм бил в Полша, Естония и Финландия и никой от нашите съюзници и приятели не изрази притеснение от подобни американски дейности в този регион. Точно обратното. "

Според Breaking Defense страни като Япония, Южна Корея, Виетнам, Сингапур, Малайзия и Индонезия са съгласни с това. Япония, очевидно е много доволна, тъй като полетът премина през „противоречивите“ Курилски острови.

Източник: russian.rt.com Снимка: Reuters

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка