Американската армия напредва с концепция ALE за изстрелване на БЛА от вертолет в полет

Pan.bg 26 май 2020 | 07:15 views (457) commentaries(0)
img
Васил Димитров,
pan.bg
По информация на janes.com

Многофункционалният екип (CFT) на американската армия (СВ на САЩ) по програмата Future Vertical Lift (FVL) ще продължи полетните изпитания през четвъртото тримесечие на тази година, като преминава в следващата фаза на програмата си Air Launched Effects (ALE), съобщиха служители на СВ на САЩ.

Решението е логиченно следствие от първоначалните успешни полетни тестове, проведени на полигона Yuma Proving Ground (Аризона), между февруари и март, по време на които БЛА TheArea-I Altius 600 за първи път бяха изстреляни напред на малка височина в положение на зависване от хеликоптери UH-60 Black Hawk в подкрепа на концепцията ALE.

Говорейки пред Janes от централата на FVL CFT в Редстоун Арсенал (Алабама) подполковник Антъни Фройд, водещ офицер за Интеграция и Планове/Изисквания по програмата Future Attack Reconnaissance Aircraft (FARA), и Джеф Маккой, ръководител на продуктовия офис Command, Control and Effects на компанията PM Unmanned Aircraft Systems (UAS) потвърдиха, че предстоящите тестове за полети ще бъдат обозначени като „Конвергенция на проекта“.

Източници от индустрията съобщиха на Janes, че е планирано да се проведат летателни тестове през септември. Програмата ALE е създадена да подобри способността на армията да провежда многодомейни операции чрез използване на БЛА като част от по-широката „екосистема“ на FARA. Очаква се те да проникнат в противниковите системи за ПВО. Тези БЛА трябва да са способни да създават „хаос в пространствата за решение на врага“, за да „осигурят свобода на движение за приятелски сили през бойно пространство“.

Наборът от мисии на тези БЛА са разделени от CFT на: откриване, идентифициране, локализиране и докладване (DLIR); нарушаване; примамване и такива със смъртоносен ефект. Мисиите ще бъдат подпомагани от поредица от активни и пасивни полезни товари, които могат да „стимулират“ или объркат системите за ПВО на противника, добавиха служители на СВ на САЩ.

На снимката: БЛА Altius 600 UAS изстрелван от хеликоптер UH-60 на малка надморска височина и в положение на зависване по време на изпитание.
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка