Airbus печели договор на ESA за изграждане на третия европейски сервизен модул за Orion, новия космическия кораб на NASA (ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 26 май 2020 | 15:09 views (779) commentaries(0)
img
Илиян Русев,
pan.bg
По информация на airbus.com

На 26 май 2020 г. в Бремен (Германия) Европейската космическа агенция (ESA) подписа договор с Airbus за изграждането на третия европейски сервизен модул (ESM) за американския космически кораб Orion. Договорът е на стойност около 250 милиона евро.

Поръчвайки този допълнителен сервизен модул, ESA осигурява необходимата приемственост в програмата Artemis на NASA. Третият европейски сервизен модул (мисия Artemis III) ще бъде използван за полет с астронавти до съседните космически тела на Земята в Космоса през 2024 г. - първият, ще кацне на Луната след Apollo 17 след пауза от повече от 50 години.

„Нашите ноу-хау и експертиза ще ни позволят да продължим да улесняваме бъдещите мисии на Луната чрез международни партньорства. Работейки заедно с нашите клиенти ESA и NASA, както и с нашия индустриален партньор Lockheed Martin, сега имаме надеждна база за планиране на първите три лунни мисии. Този договор е одобрение на съвместния подход, съчетаващ най-доброто от европейските и американските космически технологии“ заяви Андреас Хамер, ръководител Space Exloration в Airbus.

Дейвид Паркър, директор Human and Robotic Exploration в ESA сподели: „Сключвайки това споразумение, ние отново демонстрираме, че Европа е силен и надежден партньор в програмата Artemis. Европейският сервизен модул представлява решаващ принос за това, като позволява научни изследвания, разработване на ключови технологии и международно сътрудничество - вдъхновяващи мисии, които разширяват присъствието на човечеството отвъд ниската земна орбита".

Първият безекипажен тестов полет на Orion с европейски сервизен модул (мисия Artemis I) ще лети през 2021 г. Като част от следващата мисия Artemis II, първите астронавти ще облетят Луната без кацане и ще се върнат обратно на Земята. ESM ще осигури задвижване, мощност, въздух и вода за астронавтите, както и термичен контрол на новите космически кораби на NASA.

Повече от 20 000 части и компоненти се използват във всеки ESM - от електрическо оборудване до двигатели, слънчеви панели, резервоари за гориво и животозащитни материали за астронавтите, както и приблизително 12 километра кабели.

Първият сервизен модул бе доставен на НАСА през ноември 2018 г. и вече е свързан с модула на екипажа. Напълно интегрираният космически кораб вече завърши тест-вакуумното изпитване в съоръжението на NASA в Охайо (САЩ) и се върна в Космическия център "Кенеди" във Флорида (САЩ), докато вторият сервизен модул сега е
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
интегриран и тестван от Airbus в Бремен, като доставката е определена за първата половина на 2021 г.

По време на разработването и изграждането на ESM, Airbus се възползва от опита си като основен изпълнител за автоматизирано трансферно превозно средство (ATV) на ESA, което осигурява на екипажа на борда на Международната космическа станция (МКС) редовни доставки на изпитателна техника, резервни части, храна, въздух, вода и гориво.
ESM e нехерметичен, с цилиндрична форма и има диаметър и височина около 4 метра. Той има четири слънчеви панела (19 метра, когато са разгънати), които генерират достатъчно енергия за захранване на две домакинства. 8,6-те тона гориво на сервизния модул могат да захрани един основен двигател и 32 по-малки насочващи тласкащи двигатели.

ESM тежи общо малко над 13 тона. В допълнение към функцията си като основна задвижваща система за космическия кораб Orion, ESM ще отговаря за орбитално маневриране и контрол на положението. Той също така осигурява на екипажа централните елементи на поддръжката на живота като вода и кислород и ще регулира термичен контрол, докато е прикачен към модула на екипажа.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Airbus печели договор на ESA за изграждане на третия европейски сервизен модул за Orion, новия космическия кораб на NASA (ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка