Външно министерство на Русия отговори на претенциите на САЩ по Договора за „Открито небе”

Pan.bg 26 май 2020 | 20:24 views (1254) commentaries(0)
img pan.bg


Външно министерство е подготвило отговори на въпросите, които последваха оттеглянето на САЩ от Договора за „Открито небе”.

Документът на уебсайта на агенцията подчертава, че е неофициален, но се основава на факти, а не на спекулации.

За полетите в Кавказ
Външният министър Сергей Лавров заяви, че Москва отхвърля твърденията на Вашингтон относно забрана за полети в десеткилометрови зони по границите с Абхазия и Южна Осетия.

По-късно външното министерство отбеляза, че цялата територия на Грузия е недостъпна за руските мисии „Открито небе”, което нарушава ключовите разпоредби на споразумението.

За да запази споразумението, през април 2018 г. Русия премахна ограниченията за полети в десеткилометрови зони по руските граници в Кавказ при изпълнение на задълженията си от Тбилиси.

"Деструктивната позиция на Тбилиси не се е променила. В резултат Русия беше принудена да откаже наблюдателен полет в десеткилометрови зони по време на съвместната мисия на Швеция, Германия, САЩ над нашата територия през април 2019 г.", подчертават от външното министерство.

Те добавиха, че Русия е готова да приеме наблюдатели в посочените зони, в случай че Грузия откаже настоящата позиция, което е несъвместимо с изпълнението на договора.

Ограничения над Калининградска област

Външното министерство коментира и ограничаването на обхвата на полетите над Калининградска област. Те обясниха, че някои партньори в споразумението, имащи право да летят от авиобаза Кубинка край Москва с обхват до 5500 километра, „през 2012-2014 г. значителна част от него (около 1600 километра) е била използвана именно над Калининградска област“.

Самолетите им многократно пресичаха региона нагоре и надолу, създавайки ограничения за използването на въздушно пространство и експлоатацията на единственото международно летище в района на Храброво.

Това доведе, наред с други неща и до финансови загуби.

"Опитите ни да договорим с тях някои разумни ограничения бяха неуспешни. Ето защо бяхме принудени да сведем до минимум разходите, като декларираме максималния обхват за полети над Калининградска област (500 километра). Това не противоречи нито на договора, нито на последващите решения, приети от неговите участници," - се казва в коментар на сайта на външното министерство.

Обхватът от 500 километра позволява на всеки полет над района на Калининград да наблюдава всяка точка от него, дори и най-отдалечената от летището, допълва ведомството.

Полети по време на учения

Външното министерство подчерта, че Москва изпълнява всички задължения за осигуряване на прозрачност на военните дейности, включително провеждането на военни учения.

„Доказателство
за това по време на ученията „Център-2019“ беше пълната координация на плана за мисия, предложен от САЩ и Канада (както на първата, така и на втората фаза на наблюдателния полет) без никакви корекции“, се казва в коментара.

Договор за „Открито небе”

Споразумението за открито небе е подписано през 1992 г. Документът се превърна в една от мерките за изграждане на доверие в Европа след Студената война. Той функционира от 2002 г. и позволява на участващите страни открито да събират информация за въоръжените сили и дейностите на другите. Той беше подписан от 34 държави.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви на 21 май, че Русия не изпълнява задълженията си, затова Вашингтон се оттегля от договора. Той обаче не изключи разработването на ново споразумение.

Русия многократно отрича американските обвинения. Руското външно министерство заяви, че Москва ще се съгласи само на реципрочна основа, а всякакви ултиматуми от Вашингтон са неприемливи.

Източник: РИА Новости Снимка: ria.ru

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка