Съвместни бойни стрелби „Шабла 2020“

Pan.bg 01 юни 2020 | 17:11 views (2967) commentaries(2)
img пан.бг


С участието на военнослужещи и техника от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните сили (ВВС), Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на зенитен полигон на ВВС „Шабла“ ще се проведат съвместни бойни стрелби „Шабла 2020“. Общ ръководител на подготовката е заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев.

От 30 май до 12 юни формированията за противовъздушна отбрана (ПВО) от Сухопътните войски провеждат полево обучение, бойни и експериментални стрелби по въздушни и надводни цели на полигон „Шабла”. В полевата подготовка и бойните стрелби участват военнослужещи от формированията за ПВО от 2-ра и 61-ва механизирани бригади, Единния център за начална подготовка, Бригадното командване и 101-ви алпийски полк. Участват също и обслужващи и осигуряващи формирования от 110-и логистичен полк и 59-и батальон за ядрена, химическа и биологическа защита и екология. Формированията за ПВО от Сухопътните войски ще проведат бойни стрелби и пускове с преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М” по въздушни цели денем и със зенитно-артилерийски установки ЗУ-23-2 по въздушни цели денем и нощем. Планирано е провеждането и на експериментални стрелби със ЗУ-23-2 по надводни цели. Лагерният сбор на Сухопътните войски беше открит на 30 май от полковник Спасимир Чепишев от отдел „Подготовка на войските” в Командването на Сухопътни войски.

От 8 до 12 юни, съгласно тазгодишния план за дейността на ВВС, ще се провеждат съвместни полети на различни типове авиационна техника над море, от или на летище Балчик и на територията на полигон „Шабла“. От ВВС участват летателен състав на военните формирования 28 000 - Граф Игнатиево, 32 040 - Крумово, 26 030 - Безмер, 52 090 - Долна Митрополия и 24 900 - София. Ще се проведат и бойни стрелби с преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела - 2М” със стрелци-зенитчици от ВВС и СКСО.

Сред целите на полетите са поддържане и усъвършенстване на подготовката на летателния състав, носещ бойно дежурство, за изпълнение на стрелби по въздушна цел и морска (надводна) цел, за изпълнение на полети за десантиране и др. Цели се още възстановяване, придобиване, поддържане и усъвършенстване на техниката на пилотиране над море на големи, средни, малки и пределно малки височини, както и за аварийно-спасителни работи над морска повърхност.

Сред задачите, поставени пред ВВС по време на съвместните бойни стрелби „Шабла 2020“, са още: Изпълнение
на полети за отстрели на авиационни управляеми ракети със самолети МиГ-29; съвместни полети за стрелба по морска (надводна) цел със самолет Су-25 и вертолети Ми-24 и Ми-17; полети за десантиране по парашутен способ със самолети С-27J/L-410 от и на летище Балчик; полети за разузнаване с вертолети Ми-17 (AS-532AL); евакуация на личен състав от водна повърхност; изпълнение на полети и носене на дежурство, аварийно-спасително и транспортно осигуряване, авиомедицинска евакуация и др.***
За времето от 08.00 часа на 8 юни до 20.00 часа на 11 юни (резервен ден 12 юни) 2020 г. се активират временно опасни зони, намиращи се във въздушното пространство над полигон „Шабла” и прилежащата му акватория и териториалното море – между нос Калиакра, нос Карталборун и линията, отстояща на 100 км успоредно на бреговата ивица.

Източник: МО
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  САМО НАПРЕД 01 юни 2020, 18:15
   
  8
   
  11

  ЗА жените и АПЗтата УЧАСТИЕТО РАЗБИРА СЕ Е КРАЙНО НЕЖЕЛАТЕЛНО И НЕЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

  рум€н ФАТМАКЪТ-ВЪРХОВНОТО АПЗ НА РБ-РЕПУБЛИКА БАНАНОВА ПОЗОРНО МЪЛЧИ ВЕЧЕ 4 г. ЗА РЕАЛНИТЕ ПРОБЛЕМИ В "армийката":

  НЕДОСТИГЪТ НА КАДРИ (НЕ на дебили),НИСКОТО ЗАПЛАЩАНЕ, КОРУПЦИЯТА И ШУРОБАДЖИНАЩИНАТА ,ДИ$КРИМИНАЦИЯТА-КАЗУ$ЪТ АПЗ,.....!

  КОМУНИ$ТЪТ КОЗИНАТА $И М€НИ,НРАВА $И Н€!

  СТИГА КОМУНИЗЪМ! СТИГА П€Д€РАД€ВЩИНИ! СТИГА ЦИГАНИЗАЦИЯ И ПРОФАНИЗАЦИЯ!

  БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ С ГЛАВНО "Б"!

  мижитуркит€ И АПЗтата -ВЪН НА МОМЕНТА,

  разбойкУ ТИКВАТА И рум€н КАУНЯ СЪЩО!!!

  45г+30г. КОМУНИЗЪМ СТИГАТ!

  СМЪРТ ЗА КОМУНЯГИТЕ- ПРЕДАТЕЛИ НА ОТЕЧЕСТВОТО!

 2. #2
  XXX111 10 юни 2020, 22:59
   
  4
   
  0

  Без да омаловажавам труда на стотиците колеги, които се трудят на това учение, според мен тези "стрелби" са само прах в очите на слепите. Демонстрират се способности, които биха има някакъв реален ефект в бойна обстановка може би през 50-те или 60-те години. Но сега сме 2020 г. Къде са ни високоточните оръжия? Къде са ни лазерно насочваните ракети? GPS-бомбите? Авиоуправляемите ракети с активна ГСН? И т.н., и т.н. Защото това , което се демонстрира сега - стрелба с НУРС по неподвижна цел, стрелба със ЗУ-23, стрелби с авиационни ракети с топлинна ГСН (обсег 3-4 км.) в условията на 21век е неприложимо.

Напиши коментар

Задължителни полета*