Испания успешно завърши първия месец, ръководейки мисията Baltic Air Policing на НАТО

Pan.bg 01 юни 2020 | 19:26 views (394) commentaries(0)
img
Ваил Oимитров,
pan.bg
По информация на nato.int

На 31 май. 2020 се навърши един месец откакто Испания ръководи текущата ротация на мисията Baltic Air Policing на НАТО, след като я пое на 1 май. Базирани в авиобаза Шяуляй в Литва, испанските ВВС ще помагат за защитата на въздушното пространство на балтийските съюзници на НАТО Естония, Латвия и Литва до края на август. Разгръщането на Испания се допълва от контингент британски самолети в Шауляй, както и френски самолети, базирани в авиобаза Амари в Естония.

„Пандемията COVID-19 е тест за всички нас. Чрез определянето на правилните процедури и съвместната работа с нашите съюзници успяхме да ограничим разпространението на COVID-19 в тази база и създадохме основата за успешното изпълнение на мисията“ заяви подполковник Антанас Матутис, командир на авиобаза Шяуляй.

„Моята страна активно подкрепя мисията на НАТО на почти 3500 километра от Сарагоса, която е нашата домашна авиобаза в Испания, като в същото време осигурява мисията "Еър полисинг" и у дома. Въпреки настоящата ситуация, която засяга всички страни от НАТО, ние сме тук, за да водим тази мисия като доказателство за испанската солидарност и ангажираност към НАТО и балтийските страни“ заяви командирът на испанския контингент подполковник Йесус Гутиерес Галего.

Разгръщането на Baltic Air Policing на НАТО е отбранителна мисия, в която съюзниците изпращат самолети да патрулират въздушното пространство на трите балтийски държави, които нямат собствени изтребители. Програмата Baltic Air Policing поддържа дежурни изтребители в готовност 24/7 и е готова за реагиране в случай на подозрителна въздушна дейност близо до границите на Алианса. Самолетите на НАТО рутинно прехващат руски военни самолети в близост до балтийските държави, които често не спазват международните норми за въздушна безопасност. През първото тримесечие на 2020 г. съюзническите самолети от мисията на НАТО за Baltic Air Policing се излетели по тревога около 25 пъти, за да защитят въздушното пространство на съюзниците.

Литовската военновъздушна база в Шауляй е основната оперативна база на Baltic Air Policing на НАТО от 2004 г. насам. Оттогава тя е посрещнала 17 различни съюзници, които допринасят за мисията. Това отбелязва седмия път, когато испанските военновъздушни сили изпращат контингент за Baltic Air Policing.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка