ВВС на САЩ започваха разполагането на БЛА Global Hawk в Япония

Pan.bg 02 юни 2020 | 11:02 views (786) commentaries(0)
img
Васил Димитров,
pan.bg
По информация на janes.com

Военновъздушните сили на САЩ (USAF) са разположили БЛА Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk в Япония за редовна сезонна ротация на безпилотния летателен апарат с голяма височина и продължителност на полета (HALE).

Разгръщането започна на 30 май 2020 г. когато Global Hawk от 319-та оперативна група, отряд 1, от авиобаза Андерсен в Гуам, пристигаха във авиобаза Йокота близо до Токио (Япония).
„Предислокацията поддържа операции с БЛА Global Hawks по време на месеци на неблагоприятно време в авиобаза Andersen, тъй като тайфуните и други бедствия имат потенциал да възпрепятстват готовността" заявиха от USAF. Годишната ротация бе договорена между правителствата на САЩ и Япония през 2013 г.

USAF разполага с 31 БЛА Global Hawk Block 20, 30 и 40 в инвентара си. Както отбелязват от Janes World Air Force, интегрираният набор от сензори на платформата е проектиран да осигурява разузнаване, наблюдение и събиране на информация (ISR) в почти реално време. Най-новият вариант на Block 40 носи пакета Multi-Platform Radar Technology Insertion Program, който разполага с активен радар с електронен сканиране на антенната решетката (AESA), предоставящ информация за движещи се цели и радарни изображения със синтетична апертура.

На снимката: RQ-4 Global Hawk, от състава на 319-та оперативна група, отряд 1, от военновъздушна база Андерсен (остров Гуам), каца в авиобаза Йокота, Япония, на 30 май. Ротационното разполагане поддържа операциите на БЛА Global Hawk през месеците на неблагоприятно време в Гуам, тъй като тайфуните и други метеоусловия имат потенциал да попречат на готовността. (сн. ВВС на САЩ)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка