МО на САЩ стартира модернизация на F-35A за способност за мисиите DEAD/SEAD

Pan.bg 03 юни 2020 | 09:55 views (429) commentaries(0)
img
Илиян Русев,
pan.bg
По информация на janes.com

Министерството на отбраната на САЩ (DoD) започна програма за преоборудване на Lockheed Martin F-35A Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) за мисиите пълно унищожаване/подтискане на способността на противниковата ПВО (DEAD/SEAD) съгласно известие към договор публикувано на 1 юни 2020 г.

DoD е отпуснало на производителя Lockheed Martin 36,78 милиона щатски долара за инженерните усилия за разработване и сертифициране на решение за модернизиране в подкрепа на структурните изисквания за пълноценни възможности за DEAD/SEAD за изтребителите F-35A от Lot 14 и Lot 15. Договорът покрива самолетите за USAF и международните оператори на F-35A, и ще продължи до август 2022 г.

DEAD/SEAD е една от основните мисии на F-35, наред с отбранителнен въздушен бой (DCA); близка въздушна поддръжка (CAS); налагане на въздушна забрана (AI); удари, координация и разузнаване (SCAR); и нетрадиционното разузнаване, наблюдение и разузнаване (NTISR).

През август 2016 г. САЩ декларираха първоначална оперативна способност (IOC) за F-35A, по това време ВВС заявиха, че самолетът е в състояние да изпълнява „ограничени“ мисии за DEAD/SEAD. Въпреки че не дефинираха какво точно означава "ограничена способност", вероятно са имали предвид изпълнение на мисията само с базовия пакет за оръжие, който включва 410-820 килограмовите "умни" бомби GBU-31/32 в конфигурация съвместен боеприпас за директна атака (JDAM).

Оттогава софтуерният пакет Block 3F бе допълнен с бомба с малък диаметър GBU-39 (SDB) и планиращата бомба AGM-154A/C Joint Stand-Off Weapon (JSOW), които също могат да се използват за мисията DEAD/SEAD.

За пълноценната роля на DEAD/SEAD (известна още като отказ за достъп/зона - А2/AD), F-35A е планиран да получи Stand-in Attack Weapon (SiAW). Това оръжие все още се разработва и ще използва силно ракетата Northrop Grumman AGM-88E Advanced Anti-Radiation Guided Missile (AARGM).

На снимката: USAF започна процеса на предоставяне на изтребителите на САЩ и съюзници F-35A на способност за пълно унищожаване/подтискане на способностите за противовъздушна отбрана.
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка