Германската компания Hensoldt ще модернизира националната система IFF на Panavia Tornado като част от по-широкото надграждане в НАТО

Pan.bg 05 юни 2020 | 09:18 views (350) commentaries(0)
img
Илиян Русев,
pan.bg
По информация на janes.com

Hensoldt е сключила договор за модернизиране на системите за идентификация "свой-чужд" (IFF) на германския флот от бойните самолети Panavia Tornado на ВВС (Luftwaffe), като част от по-широките усилия на НАТО за модернизиране на методите си за идентификация.

Договорът, обявен на 28 май, предвижда да бъдат оборудвани с новата шифрована транспондерна система LTR 400 Mode 5 IFF първоначално 42 от наличните 90 самолета Tornado IDS (Interdiction Strike) и Tornado ECR (Electronic Combat Reconnaissance) на Luftwaffe. Hensoldt не разкри стойността на договора, сключен от Panavia Aircraft GmbH, освен че заяви, че той е на стойност „няколко милиона евро“.

„Технологията IFF е от централно значение за всички военни операции. Въз основа на автоматизирани електронни сигнали, тя гарантира, че въоръжените сили могат да разпознаят приятелски сили и средства, които реагират с правилния сигнал при контакт и да идентифицират потенциално враждебни сили и средства, които не го правят“ поясниха от Hensoldt.
Както отбелязва германската сензорна къща, необходимите квалификациите на ниво оборудване за транспондерите LTR 400, които ще бъдат монтирани на самолетите Tornados, са постигнати през октомври 2019 г.

На снимката: Изтребител-бомбардировачите Tornado на Luftwaffe трябва да бъдат снабдени с нов криптиран режим 5Mode 5 IFF като част от по-широк план на НАТО за защита от инциденти с приятелски огън (сн. Janes/Patrick Allen)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка