Министър Красимир Каракачанов и НО адмирал Емил Ефтимов пожелаха успех на пилотите, които ще се обучават на новия боен самолет (ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 05 юни 2020 | 12:02 views (1825) commentaries(1)
img
Васил Димитров,
pan.bg
По информация на МОИзпращаме едни подготвени млади хора, за да се обучават на нова техника. Това е бъдещето на българската авиация. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 5 юни, на среща с първите четирима български пилоти, които заминават на обучение в САЩ за усвояване на новата оръжейна платформа - самолет F-16 Block 70, която ще бъде въведена на въоръжение в българските Военновъздушни сили (ВВС). Това са майор Стоян Петков, капитан Александър Велинов, капитан Тодор Тодоров и старши лейтенант Симеон Георгиев от военното формирование 28 000 Граф Игнатиево.

„При цялото ми уважение и с най-добри чувства към самолетите МиГ-29 и останалата ни бойна техника, бъдещето ни е друго и вече залагаме на нов тип боен самолет. Пожелавам им успех, да бъдат здрави, и съм уверен, че ще се справят с всички предизвикателства“, допълни още министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той подари на четиримата военнослужещи малки икони на Свети Георги, покровителя на българското войнство, с пожелание да ги закриля и да им дава сили и увереност.

Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков представи накратко четиримата военнослужещи и подчерта, че са отговорни и подготвени, за да преминат успешно през цялото обучение в няколко американски военни бази.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също пожела успех на първата група пилоти от ВВС, които заминават за обучението в САЩ. Той подчерта, че Щабът на отбраната и ВВС с подкрепата на Министерството на отбраната ще решават всички възникнали въпроси около престоя и обучението им, както на тях, така и на следващите пилоти, така че те да могат да се концентрират само в подготовката си.

Най-старшият от групата - майор Стоян Петков заяви: „Отговорни сме, знаем, че това, с което сме се заели, е сериозно и ще се справим“.

Усвояването на новата авиационна техника ще се извършва чрез специализирана подготовка на българските военнослужещи в различни военновъздушни бази на територията на САЩ, по график и програми, използвани при подготовката на пилотите от американските Военновъздушни сили.

В началото българските пилоти ще преминат 9-седмично обучение по специализиран английски език, което ще се проведе в Центъра за езиково обучение във Военновъздушна база „Лекланд“, Сан Антонио, Тексас. След успешното завършване на курса ще започне основната им подготовка по
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
приучване за изпълнението на полети на самолет F-16. Тя ще продължи около 3 години и 4 месеца.

Обучението на българските военнослужещи ще включва няколко основни етапа и ще премине в тренировъчните центрове за летателна подготовка на ВВС на САЩ, които са на подчинение на т. нар. Командване за обучение и подготовка (Air Education and Training Command) и са дислоцирани в южните централни и западни части на страната. Пилотите ще преминат пълните програми за подготовка на витломоторен самолет Т-6 Texan и на реактивен самолет Т-38 Talon, който ще гарантира успешното преминаване на самолет F-16.

Продължителността на обучението на тези два самолета е приблизително една година. Основният и най-продължителен етап от подготовката на българските пилоти ще бъде по приучване на самолет F-16. По време на обучението си в САЩ те ще преминат и специфични подготовки, които включват тренировки в хипербарна камера (Physio Hypoxia Training) и на центрофуга, които ще гарантират тяхната физическа годност и издръжливост на високи претоварвания при обучението на самолет Ф-16.

***
Майор Стоян Петков е началник на щаба на изтребителна авиационна ескадрила в авиобаза Граф Игнатиево. Завършил е през 2007 г. Националния военен университет „Васил Левски“, специалности „Летец пилот за ВВС“ и „Организация и управление на ОТФ от ВВС“. През 2009 г. е завършил обучение по програмата на САЩ за подготовка на ръководни кадри за авиацията във Военновъздушна база „Кълъмбъс“, Мисисипи, САЩ, а през 2017 г. - Командно-щабния колеж на ВВС във Военновъздушна база „Максуел“, САЩ. Притежава класна специалност „Военен пилот“ - 1-ви клас.

Капитан Александър Велинов е заместник-командир на четвърто изтребително авиационно звено в изтребителна авиационна ескадрила в авиобаза Граф Игнатиево. Завършил е през 2014 г. Националния военен университет „Васил Левски“, специалност „Организация и управление на ТП от ВВС - Летец-пилот“. През 2017 г. е завършил обучение по програмата на САЩ за подготовка на ръководни кадри за авиацията във Военновъздушна база „Кълъмбъс“, Мисисипи, САЩ. Притежава класна специалност „Военен пилот“ - 3-ти клас.

Капитан Тодор Тодоров е старши пилот в първо изтребително авиационно звено на изтребителна авиационна ескадрила в авиобаза Граф Игнатиево. Завършил е през 2014 г. Националния военен университет, специалност „Организация и управление на ТП от ВВС - Летец-пилот“. Притежава класна специалност „Военен пилот“ – 2 – ри клас.

Старши лейтенант Симеон Георгиев е старши пилот в трето изтребително авиационно звено на изтребителна авиационна ескадрила в авиобаза Граф Игнатиево. Завършил е през 2015 г. Националния военен университет „Васил Левски“, специалност „Организация и управление на ТП от ВВС - Летец-пилот“. На служба в Българската армия е от юли 2015 г. Притежава класна специалност „Военен пилот“ - 2-ри клас.

И четиримата пилоти владеят английски език като нивото им в съответствие със стандартизационното споразумение на НАТО STANAG е 3-3-3-3.

Navigate with the buttons down below to explore the gallery!


Министър Красимир Каракачанов и НО адмирал Емил Ефтимов пожелаха успех на пилотите, които ще се обучават на новия боен самолет (ГАЛЕРИЯ)

PREVIOUS PHOTO 2/5 NEXT PHOTO

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  САМО НАПРЕД 05 юни 2020, 18:01
   
  7
   
  1

  ОТВРАТЕН СЪМ ОТ КОМУНИ$ТИЧ€$КИЯТ МАНТАЛИТЕТ,
  С КОЙТО НЕ МОЖАХА ДА $€ РАЗДЕЛЯТ ВИСШИТЕ ШАПКАРИ-Г€Йрали И "политици"(АГ€НТИ) И ИМАТ НАГЛО$ТТА ДА $€ ПОКАЗВАТ!

  НА ТЕЗИ ЧЕТИРИМА МОМЪКА
  (ПРОДАЛИ душичките си ЗА 30 $Р€БЪРНИКА)

  ЩЕ РАЗЧИТА ШАЙКАТА Г€РБ€РА$ТИ-П€Д€РА$ТИ и КАЛЪФИТЕ ОТ ВВС-ООД и ЩАБА по ОтБРАНАТА....ЗА ДА НИ БАЛАМОСВАТ,

  ЧЕ В$ИЧКО € ТОЧНО: В нато сме и $€ мод€рнизирам€!!!

  ЗА НАРОДЕН СЪД СА В$ИЧКИТ€ Т€ЗИ МА$КАРИ!

  ДОЛУ Ч€РВ€НАТА $ВОЛОЧ Г€РБ$П и ДП$ !

  РЕВОЛЮЦИЯ- НОВА КОНСТИТУЦИЯ!

  НАРОДЕН СЪД ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА ОТЕЧЕСТВОТО!

Напиши коментар

Задължителни полета*