"Су-33" - многоцелеви изтребител проектиран специално за базиране на кораби /СНИМКИ/

Pan.bg 23 юни 2020 | 10:56 views (3036) commentaries(0)
img
pan.bg

Самолетът "Су-33" - многоцелеви изтребител, е дълбоко преработен и модернизиран вариант на Су-27, проектиран специално за базиране на кораби, наричан е още Су-27К.

image
Източник: https://yandex.ru/images/

Су-27К е разработен в началото на 80-те години паралелно с МиГ-29К и фактически се бори за първенството да стане първият корабен самолет. И също така да стане първият и единствен самолет в СССР, способен да излита (каца) от кораб по обичайния начин, в интерес на истината си струва да се отбележи, че по това време в СССР нямаше кораби, способни да вземат самолети. Потенциалният враг вече притежаваше няколко десетки авионосни кораби.

image
Източник: https://yandex.ru/images/

Резултатът от мощната работа на инженери и конструктори беше много успешният Су-33 и най-важното, самолетът успя да премине всички основни тестове преди разпадането на СССР. За първи път самолетът излетя в небето през 1987 г., а две години по-късно през 1989 г. се вдигна в небето и кацна на крайцера „Адмирал на флота на Съветския съюз Кузнецов“. Година по-късно самолетът влезе в масово производство и първият модел на производство успя да излети в небето през 1990 година. Имаше задача преди края на годината да построят още 5 самолета.

image
Източник: https://yandex.ru/images/

Тогава започна труден момент за цялата страна и в частност за самолетостроенето, но все пак успяха да построят още двадесет самолета. Всички те поеха дежурство на „Адмирал Кузнецов“. В момента само 10 самолета носят бойно дежурство на авионосеца „Адмирал Кузнецов“, останалите самолети са на летището на северния флот. Официално Су-33 застъпи на бойно дежурство в руската армия през 1998 година. В истински бойни действия Су-33 за първи път участва в небето над Сирия през 2016 г.

image
Източник: https://yandex.ru/images/

Технически характеристики на Су-33: Дължина - 21 метра, размах на крилото - почти 15 метра, ако крилото е сгънато, тогава е наполовина 7,4 метра. Височина е малко по-малка от 6 метра. Максималното тегло при излитане е 33 тона. Самолетът е оборудван със силова установка, състояща се от два двигателя АЛ-31Ф от 3-та серия с обща тяга 15 тона, а на форсаж 25 тона. Су-33 може да достигне максимална скорост от 2300 км/ч на надморска височина и 1300 км/ч на повърхността на земята. Самолетът е
в състояние да се издигне на височина от 17 000 метра.

image
Източник: https://yandex.ru/images/

Самолетът Су-33 успя да запази всички предимства на своя прототип Су-27, като същевременно получи допълнителни предимства по време на модернизацията. В резултат на това Су-33 получи: подобрени носещи свойства на крилото, увеличена тяговъоръженост, което позволява кратко кацане и излитане, подсилена стойка на шасито, щанга за зареждане и възможност за зареждане на друг самолет, сгъваемо крило, увеличен брой оръжия, специално антикорозионно покритие.

image
Източник: https://yandex.ru/images/

Всички горепосочени характеристики на самолета Су-33 го правят един от най-добрите в този клас по света и правят възможно флотът да се чувства защитен дори при най-отдалечените походи. Машината служи и изпълнява предназначението си дори 30 години след първия си полет.

Източник: yandex Снимка: cdn25.img.ria.ru

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка