Тренировъчни F-22 Raptor ще попълнят бойните части на USAF

Pan.bg 25 юни 2020 | 13:05 views (423) commentaries(1)
img
Pan.bg
Многофункционалният изтребител Lockheed Martin F-22 Raptor, който се експлоатира в USAF от 2005 г., е първият в света изтребител от 5-о поколение в експлоатация. В същото време възникнаха редица проблеми, които наложиха попълване на парка от самолети за бойно дежурство.
Според Breaking Defense командването на USAF сериозно обмисля възможността да прехвърли част от учебните F-22, с които сега се обучават млади пилоти, в оперативно-бойни части за изпълнение на реална бойна служба. В същото време се планира да се използват самолети във вида, в който са сега, а не да бъдат модифицирани до стандарта на последната версия.
„Дори старите F-22 са напълно подготвени за бойни дежурства. Потенциално бихме могли да използваме част от тренировъчните самолети като бойни. Сега проблемът за нас е липсата на двигатели Pratt & Whitney F119-PW-100, защото бързо използвахме целия ресурс поради факта, че трябваше да летим с F-22 повече, отколкото планирахме “, заяви командирът на бойното командване АСС (Air Combat Command) на USAF генерал Майк Холмс.
Според Breaking Defense в момента командването на USAF се опитва да намери баланс в бюджетно финансиране между закупуването и разработването на нови самолети и разходите за обслужване и модернизиране на самолети и хеликоптери, които вече са в експлоатация.
От началото на експлоатацията на F-22 през 2005 г. са станали пет произшествия, в две от тях загинаха пилоти. Както всеки първи представител в своя клас, F-22 имаше много проблеми по пътя към серийното производство и дори по време на експлоатацията в USAF. Например, в продължение на няколко години, поради невъзможността да се установят точните причини за възникналата асфиксия на пилотите в някои режими на полета, за този изтребител беше наложена забрана да се издига над определена височина и да се отдалечава от летищата, информира Breaking Defense.

Breaking Defense
Снимка ©: Lockheed Martin
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Георги_Ковачев 25 юни 2020, 20:12
   
  4
   
  0

  И те имат проблеми с ресурса на двигателите, завалиите.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка