122 години от рождението на знаменития германски авиоконструктор Вилхем Месершмит

Pan.bg 26 юни 2020 | 17:51 views (638) commentaries(0)
img pan.bg, Н.Димов

На 25 юни 1898 г. във Франкфурт на Майн се ражда знаменития германски авиоконструктор Вилхем Месершмит.

След завършване на училище, във връзка с началото на Първата световна война, Вилхем (Вили) е призован на военна служба. След войната, до 1923 г., той изучава технически дисциплини. Още тогава той регистрира фирмата Messerschmitt Flugzeugbau GmbH.

През 1923 г. основава авиационен завод в Бамберг, а през 1926 г. създава и първия си самолет.

Негов е и един от най-добрите изтребители по време на Втората световна война Messerschmitt Bf 109. Ме-109 става основен изтребител на Луфтвафе. Първият му полет е през 1935 г., през годините многократно се доработва и модернизира. Месершмит създава и многоцелевия Ме-110 и един от първите реактивни изтребители Ме-262.

След Втората световна война Месершмит е осъден за използване на робски труд, а през 1948 г. е признат за виновен за сътрудничество с нацисткия режим. След като прекарва две години в затвора, той е освободен и възобновява длъжността си като глава на своята компания.

Тъй като на Германия е било забранено да произвежда самолети до 1955 г., той организира в Испания компания за производство на сглобяеми къщи, шевни машини и малолитражни автомобили. Използвайки свои стари проекти, той разработва реактивния Hispano HA-200 за испанската Hispano Aviación през 1952 г., преди да реши да се върне към производството на самолети в Германия.

Фирмата Messerschmitt AG получава лиценз за производство на Fiat G.91, а след това – на Lockheed F-104 Starfighter за западногерманската военна авиация. По-късно, през 60-те години Месершмит разработва Helwan HA-300, лек свръхзвуков прехващач за египетските военновъздушни сили. Това е неговата последна конструкторска разработка на самолет.

През 1968 г. Месершмит присъединява компанията си отначало към Bölkow, а след това я слива с Hamburger Flugzeugbau през 1969 г., в резултат на което се появява MBB (Messerschmitt-Bölkow-Blohm, която днес е част от EADS) с Месершмит като председател до 1970 г., до момента на неговото излизане в оставка.

Месершмит умира след осем години, на 15 септември 1978 г. в мюнхенска болница при неясни обстоятелства.

image
Me-109

image
Me-262

image
Ha-300
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка