/ВИДЕО, СНИМКИ/: „Каспийското чудовище“ - най-големият в света летателен апарат за всички времена

Pan.bg 26 юни 2020 | 18:48 views (1596) commentaries(1)
img
pan.bg


Големият съветски корабостроител Ростислав Алексеев посвети целия си живот на морето. Той не е бил капитан на далечно плаване, но почти 50 години е строил екраноплани, екранолети, яхти и кораби. Известното дете на инженера беше екранопланът „Каспийский монстр“-"Каспийското чудовище". Алексеев е ранен при теста на един от екранолетите и умира на 8 февруари 1980 г., в същата година „чудовището“ катастрофира. След една седмица плаване в плитка вода без необходимо внимание, експерименталният шедьовър на конструктора потъна.

image
Тестове на KM

Неговият проект послужи като основа за създаването на ракетоносец, задвижван от аеродинамичен екран - „Луна”, който се превърна в основен експонат на парка "Патриот". Но за съжаление съдбата на прародителя на военните екраноплани "Каспийското чудовище" се оказа по-малко розова.

Историята на създаването на 240-тонния летателен апарат

В средата на 60-те години на миналия век се извърши проектиране, изчислени са основните характеристики на най-голямото хибридно движещия се апарат КМ (корабен макет). След появата на светло на кораба, главен конструктор на който беше Алексеев, чуждестранните разузнавателни агенции декодираха буквите КМ на борда на екранолета като «Каспийский монстр» „Каспийско чудовище“.

image
Ростислав Алексеев — създател на «Каспийского монстра»

Това име беше фиксирано извън Съветския съюз и скоро руските вестници и самите изпитатели започнаха да наричат ​​колоса - „чудовище“. Такова име беше подхождаше на апарата, тъй като дължината му беше 92 метра, размахът на крилата беше почти 40 метра, а тези, които видяха екранолета, не се умориха да се възхищават на неговите размери и мощност.

KM беше обещаващ проект. Искаха да го използват за военни цели и за спасителна работа. Документите потвърждават, че „Каспийското чудовище“ е кораб, тъй като се издига само на няколко метра над водата и е бил близо до лодка по конструкторски характеристики. Но по-скоро това беше амфибиен апарат, защото пилоти го управляваха.

image
„Потомък“ на KM - екранолет „Луна“

През 1966 г. готовият макетен кораб е спуснат на вода от корабостроителницата на Нижни Новгород, след което е прехвърлен на полигон в Каспийск.

В годината на спускането на вода, Каспийското чудовище започна изпитания. Първият самостоятелен „полет“ беше извършен в плаващ док под изненаданите очи на служителите и ужасяващия звук на двигателите.

Непредсказуем, настойчив, ненадминат, имащ всеобщо уважение, дизайнерът Алексеев даде заповед да стартират
всичките десет двигателя в доке. Шумът нарастваше, въжетата, които държаха колата се напрегнаха, оградата, ограждаща дока, започна да се руши. Самият док се разпадна, стоманените въжета бяха скъсани, котвите се преместиха. Тогава, доволен от видяното, Ростислав Евгениевич даде заповед да „изключат двигателите“. Екранолетът показа на какво е способен, при това тягата по време на теста в дока съответстваше само на 40% от възможния номинал.

image
Летяща амфибия

Първият полет в открити води е извършен от самия конструктор и най-добрият тестов пилот Логинов. Тестовете продължиха 15 години, най-добрите пилоти от съветската епоха бяха начело през цялото време.

Но след смъртта на Алексеев по време на поредния тест се случи авария поради грешка на пилота. Екранолетът се спусна във водата и след седмица „скитане“ потъна на 20 метра дълбочина. Опашката на 22-метровия колос се виждаше над водата и дълго време напомняше за случилото се. Така приключи съществуването на най-големия, просторен екраноплан на Земята, който нито веднъж не изпълни стратегическите си цели.

Още по-интересни факти за „Каспийското чудовище“ и неговия създател гледайте във видеото:

Източник: vashurok.ru Снимка: i.ytimg.com

Превод и редакция: pan.бг

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Чичак 28 юни 2020, 11:14
   
  0
   
  0

  С две думи умря преди да се роди, като всички руски измишльотина.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка