Полет над Марс на междупланетна станция на НАСА: Уникални (СНИМКИ И ВИДЕО) 06.01.2020 г.

Pan.bg 27 юни 2020 | 12:19 views (685) commentaries(0)
img
pan.bg

Докато светът полудява, междупланетната станция на НАСА/JPL Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) продължава да работи на орбита на Марс, като прави невероятни изображения на повърхността на планетата.

Този път бяха получени доста снимки, но някои от тях се оказаха повредени или „безинтересни“ за естетическо удоволствие. Следвайки собствената си традиция, подбрахме трите най-интересни региона.

Всички изображения са с мащаб ~ 30-63,5 см/пиксела.

Кратерът равнина Утопия

Това е един от най-атрактивните райони на Марс, дори само поради причината, че под повърхността, на дълбочина от 1 до 10 метра, има залежи от воден лед, смесен с прах големи частици и сол. Леденият слой може да достигне 170 метра дебелина!

image
© NASA / JPL / University of Arizona

Лятото в района на равнината Утопия е дълго и топло, а през деня температурата се повишава до 20 градуса по Целзий. Ето защо тази зона на Червената планета е толкова привлекателна за начало на колонизацията.

В тази част на видеото ще видите кратер, деградиран от влиянието на водата и времето. Прави впечатление, че равнината на Утопия, най-вероятно, сама по себе си е основата на древен и много голям кратер. Оказва се, че е като кратер в кратера.

Полярни дюни

Пред вас са полярните дюни, които са смес от лед, черен пясък и силикатни скали. На Земята черният пясък е с вулканичен произход - лавата, попадайки в студения океан, втвърдява се и се разпада на малки гранули.

image
© NASA / JPL / University of Arizona

На Марс в далечното минало е имало и вулканична дейност (на юг от полярните дюни, провинция Фарсида, която е огромен вулканичен високопланински район) и е имало дълбоководни океани. Възможно е този черен пясък, който е станал част от ледените дюни, да се е появил по същия начин, както на нашата планета.

Богата на калций местност

Това е склон на типичен кратер в резултат на удар, който се намира малко на север от екватора. Има огромно количество пироксени, пренаситени с калций - обширна група верижни силикати.

image
© NASA / JPL / University of Arizona

Защо присъствието на калций е толкова забележително? Ако изключим биогенната (с участието на живи организми) миграция на метали, тогава нейното преразпределение зависи от "карбонатното равновесие" или по-просто от реакциите на взаимодействие между
вода и въглероден газ.

Така, този кратер е поредното доказателство за водното минало на Марс.

Всички изображения са направени от височина ~ 250-317 километра над повърхността.

Източник: zen.yandex.ru Снимка: thespaceway.info

Превод и редакция: pan.бг

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка