Министър Караниколов: Летище Пловдив ще стане балкански хъб

Pan.bg 30 юни 2020 | 08:44 views (323) commentaries(2)
img pan.bg
Източник: marica.com

Летище Пловдив да стане балкански хъб за плодове, зеленчуци и други храни, които ще се изнасят основно за арабския свят. Това предвижда мащабен проект, върху който работят правителството и Община Пловдив, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов. Той дойде под тепетата за старта на кампанията "Заедно срещу кризата".


"Важно е да се намери стратегически международен инвеститор, както на летище София, но тук не искаме да го обвържем толкова с граждански полети, колкото с карго", обясни Караниколов. Той призна, че голям оператор е проявил интерес, но пандемията от коронавирус е забавила нещата. Заради това и евентуалният кандидат за летището няма да успее да се включи с предложение до 10 юли, когато изтича удълженият срок за подаване на оферти в поредния опит аеропортът да се даде на концесия.

Идеята летището да стане хранителен хъб е обсъждана още в периода на българското европредседателство. Сред първите страни, проявили интерес са Румъния и Македония, запитвания има от държави от Западните Балкани.

"Ако летище Пловдив стане такъв хъб, ще има по-малки бази по река Дунав. Ще включим също морско пристанище", разясни Караниколов. Според него в началото ще се започне с плодове и зеленчуци, а след това ще се пристъпи към други храни.

Караниколов коментира, че не е против собствеността на летището да се прехвърли на Община Пловдив, каквото предложение отправи кметът Здравко Димитров. "Въпросът е, че нито държавата, нито общината може да бъде оператор на такова летище, затова няма значение кой го отдава на концесия", добави още Караниколов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  KOREKTOR 1 30 юни 2020, 10:07
   
  9
   
  0

  ТОА КВОТО Е РЕКЪЛ ВСЕ НЕ Е СТАНАЛО.

  КАЛИНКА , КАЛИНКА ТА ДРЪНКА.

  ЕБАТИ НЕКАДЪРНИЯ ИБРИКЧИЯ НАБОКО И МАМИН СВИНЧО.

  "Емил Караниколов е роден в София на 3 юни 1980 г. , завършил е 119-о СOУ „Михаил Арнаудов“. В представената официална биография пред обществeността и медиите – по време на неговото номиниране за министър на икономиката се твърди, че е завършил право при УНСС през 2001[2]. Юристи оспорват дипломата и възможността на 21 г. да се завърши 6 годишно обучение по право, което поставя под съмнение юридическото му образование. В качената след това биография на уеб страницата на Министерството на икономиката липсва информация за година на завършване, като е добавена информация, че по-късно се е сдобил с допълнителна следдипломна квалификация по финансов мениджмънт в същия университет[3]. Започва кариерата си в Столична община, като в началото на 2010 г. става директор на специализираната администрация в Областна управа – София. От май 2011 година е изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол [4], като преди да стане министър на икономиката, никога не е бил част от частния сектор.

  В Третото правителство на Бойко Борисов влиза от квотата на „Обединени патриоти“, предложен е от партия „Атака“.

  Името на Емил Караниколов се свързва с депутата и бизнесмен – Делян Пеевски още от номинирането му за министър. Причините са, че именно Емил Караниколов извършва сделките по продажбата на Булгартабак и Дипломатическия клуб в ролята си на шеф на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол[5]. След назначаването му за министър на икономиката, името на Караниколов се свързва с Делян Пеевски, покрай внасянето на поправките в Закона за държавната собственост (ЗДС) от ведомството на Емил Караниколов през депутат, без знанието на правителството.[6] Сериозна причина за предполагане на близки връзки между Емил Караниколов и Делян Пеевски е и отнемането на лиценза на оръжейната компания „Емко“, като част от войната „Eмко“-„Дунарит“ между Делян Пеевски и Цветан Василев[7]. Делян Пеевски и Емил Караниколов са съученици от 119 СОУ и са родени в една и съща година. Емил Караниколов признава, че са учили заедно, но отрича да познава Делян Пеевски лично[8].

  Семейство - Емил Караниколов е син е на професор Любен Караниколов.

  Любен Киров Караниколов е български юрист, адвокат и дългогодишен университетски преподавател по право. Професор е по данъчно право в Юридическия факултет на УНСС."

  ТАКА СЕ ЗАВЪРШВА УНСС ЗА 3 ГОДИНИ.

 2. #2
  THUNDER 30 юни 2020, 11:23
   
  10
   
  0

  А, аз се чудех що не тръгна бизнеса с кокошки за Катар на Боце, то щото сме нямали хъб !

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка