Ирландия обмисля закупуването на бойни самолети

Pan.bg 30 юни 2020 | 12:01 views (392) commentaries(0)
img
Pan.bg
Това е революция, която може да се случи в ирландското небе! Към днешна дата Ирландия е под английски протекторат. Споразумение всъщност предвижда, че Кралските военновъздушни сили (RAF) осигуряват въздушната защита и "Еър полисинг" за страната.
Причините за промяната:
Има две причини за тази промяна. От една страна, излизането от еврозоната (Brexit) на Великобритания политически усложнява отношенията между двете страни. Ирландия използва възможността да се освободи от тежестта на Обединеното кралство.
От друга страна, ирландското небе все повече е обект на нарушения от страна на руските ВКС, както твърдят от командването на RAF. За руските бомбардировачи, както и изтребители с червена петолъчка от година на година полетите в региона нарастват, достигайки до Бискайския залив. Последният анализ на заплахите, поръчан от правителството, също не е много оптимистичен за следващите години. Според генерал Ралф Джеймс, бивш командир на Ирландския въздушен корпус, „Ирландия е може би най-уязвимата държава в Европа“ и „да бъдеш неутрален не е достатъчно, защото неутралитетът налага товар, който ни принуждава да забраним достъпа на своето въздушно пространство на противопоставящи се една на друга страни“.
Многофункционални бойни самолети:
Ирландското правителство обмисля закупуването на бойни реактивни самолети, които биха имали способността да прехващат самолетите летящи на голяма височина и да наблюдават изцяло ирландското небе. Новият документ за инвестиционна стратегия за Силите за отбрана в продължение на пет години сочи, че „бъдещите проекти в етап на предварително планиране“ включват потенциала на „многофункционални прехващачи за въздушен бой“.
В същото време страната трябва да се екипира с ефективна наземна радарна мрежа за откриване на всяко навлизане на трафик в ирландското въздушно пространство.
Говорител на Силите за отбрана заяви: „Такава способност се разглежда и се основава на оценка на заплахата, но все още не е отпуснат бюджет. Такъв самолет би могъл да контролира всички въздушни самолети в ирландското суверенно въздушно пространство, особено тези, които се движат бързо."
Предстояща оценка:
При оценката за поръчка на бойни самолети трябва да се вземат предвид критериите, на които би трябвало да отговарят тези прехващачи, съответните способности, които той трябва да притежава, както и необходимите технически спецификации и възможности. За Ирландия вече е ясно, че самолетът ще бъде европейски. Пакетът трябва да включва и възможности за обучение и поддръжка със съседна страна. Остава въпросът дали ще има англо-ирландско партньорство
за Eurofighter?

Avia News
Снимка ©: RAF
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка