Безопасността на САЩ е в ръцете на SpaceX

Pan.bg 30 юни 2020 | 14:17 views (417) commentaries(0)
img
Pan.bg
Тежката ракета-носител Falcon 9 трябва да изведе в орбита третия спътник на глобалната система за позициониране на трето поколение GPS III в орбита в интерес на USAF, съобщи компанията-разработчик SpaceX.
Космическият апарат GPS III с маса 3,8 тона ще бъде друг елемент в планираното орбитална групировка от 32 глобални позициониращи спътника от 3-о поколение. Тези апарати постепенно ще трябва да заменят остарелите спътници, които понастоящем предоставят GPS сигнали по целия свят.
Спътниците GPS III имат голяма мощност на сигнала, те могат да определят местоположението на граждански обекти три пъти по-точно от използваните в момента спътници, при които точността е от 3 до 10 метра. Точността на местоположението на военните съоръжения ще бъде още по-висока.
В същото време GPS III значително подобри възможностите за борба със смущенията в сравнение с по-ранните апарати. Те ще бъдат осем пъти по-защитени от потискане от страна на противниците на САЩ.
В момента над 4 милиарда души в света се ползват от услугите на GPS системата, чийто оператор са USAF. Със създаването на нови спътници се занимава Lockheed Martin Corporation. Цената на един апарат се оценява на 577 млн. US$. Срокът на експлоатация на един спътник от ново поколение е 15 години.

Agence France-Presse
Снимка ©: SpaceX
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка