Финландия изключва възможността за удължаване на жизнения цикъл на нейните F/A-18 C/D Hornet

Pan.bg 01 юли 2020 | 10:29 views (576) commentaries(0)
img
Васил Димитров,
pan.bg
По информация на janes.com

На 25 юни 2020 г. в доклад на финландските ВВС бе изключена възможността за удължаване на срока на експлоатация на флота от изтребителите Boeing F/A-18C/D Hornet. В изявление, публикувано в блога HX на МО на Финландия се казва, че удължаването ще доведе до необосновани рискове за отбранителните способности на Финландия и до значителни отрицателни въздействия върху разходите, по-специално, тъй като ще трябва да бъдат интегрирани новите оръжия и системи в допълнение към постигането на ефективна модернизация на самолета.

Докладът изследва осъществимостта на потенциалното 5-годишно удължаване на жизнения цикъл на флота и изчислява, че общите разходи ще бъдат между 1,8 и 2,4 милиарда евро (2,02 и 2,69 милиарда щатски долара), включващи предимно модернизация на софтуер и системи (882 евро - 1,181 милиона евро) и оръжейни системи (700-1000 милиона евро). Подновяването на повърхностите за контрол на полета, консумативните компоненти за двигателите, както и резервни части и оборудване за подмяна също се очаква да струват поне 227 милиона евро.

В момента финландското МО е в процес на избор на заместител на флота F/A-18C/D Hornet чрез програмата известна като HX, стартирана през 2015 г. Конкуренти по нея са: Eurofighter EF2000 Typhoon, Boeing F/A-18E/F Super Hornet, Saab Gripen E/F, Dassault Rafale и Lockheed Martin F-35A.

На снимката: Финландските ВВС изключиха удължаването на живота на флота си от Boeing F/A-18C/D Hornet, коeто би струвалf до 2,4 милиарда евро (2,69 милиарда щатски долара). (сн. Janes/Patrick Allen)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка