САЩ изглежда потвърждават разширената покупка на F-15QA за Катар

Pan.bg 01 юли 2020 | 10:56 views (553) commentaries(0)
img
Васил Димитров,
pan.bg
По информация на janes.com

Изглежда САЩ потвърдиха разширена поръчка от Катар за многоцелеви изтребители Boeing F-15QA Advanced Eagle, като последните статии и известия от Департамънтът по отбраната (DoD) се говори за по-голям брой от официално договорените.

Катар сключи договор за 36 многоцелеви изтребители от последно поколение през декември 2017 г. Въпреки това, поне от края на май 2020 г., Департаментът по отбраната на САЩ е издало не по-малко от три официални изявления, в които се е позовало на договор за 48 самолета. Държавният департамент на САЩ първоначално одобри Катар да закупи до 72 самолета, така че тази разширена поръчка ще бъде в съответствие с настоящите одобрения на Конгреса.

На 23 май 2020 г. Департаментът разкри, че инженерният корпус на армията на САЩ е сключил договор с базираната в Доха компания BAH-ICM JV за изграждане на съоръжения за новия флот на Емирските ВВС на Катар (QEAF). В уведомлението, отделът посочва; „Закупуването чрез чуждестранни военни продажби (FMS) на четиридесет и осем (48) самолета F-15QA подобрява способността на Катар да посреща настоящите и бъдещите заплахи, които могат да бъдат преодолени с мисии тип "въздух-въздух" и "въздух-земя“. Janes отбеляза това разминаване в числата още тогава, но тъй като това бе първия подобен случай, това предполагаше, че може да е грешка.

На снимката: Първият от официално обявените 36 изтребителя F-15QA излита съоръжението на Boeing в Сейнт Луис при първия си полет по-рано през 2020 г. Появяват се скорошни официални американски военни известия, които показват, че поръчката на Катар вече е разширена до 48 самолета (сн. Boeing)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка