Южна Корея одобри плановете за придобиване на още платформи AEW&C и SIGINT

Pan.bg 01 юли 2020 | 11:20 views (450) commentaries(0)
img
Васил Димитров,
pan.bg
По информация на janes.com

На 26 юни 2020 г., като част от усилията за повишаване на способностите на Южна Корея за разузнаване, наблюдение, откриване на цели и разузнаване (ISTAR), Комитетът за насърчаване на отбранителния проекти на страната одобри план да придобие неразкрит брой допълнителни самолети за ранно предупреждение и контрол (AEW & C) и самолети за радиотехническо разузнаване (SIGINT).

В изявление, публикувано същия ден, Администрацията на Програмата за придобивания в отбраната на страната (DAPA) заяви, че ВВС на Република Корея (RoKAF) се стреми да придобие самолети AEW&C чуждестранно производство до 2027 г. с лимитиран бюджет в размер на 1,59 трилиона вони (1,32 млрд. долара). Програмата трябва да започне през следващата година. Въпреки, че не е споменато в изявлението на DAPA, се смята, че ВВС на страната се стремят да придобият още две платформи Boeing E-737 AEW&C, които да добави към четирите, приети на въоръжение през 2011/2012 г. по своята програма Peace Eye.

DAPA заяви, че планираната поръчка има за цел да „минимизира потенциалните пропуски в наблюдението на въздушното пространство на фона на нарастващите заплахи за сигурността от съседните страни“, особено когато чуждестранни военни самолети продължават да навлизат в зоната за идентификация на ПВО на Южна Корея без предизвестие.

Що се отнася до допълнителните самолети за SIGINT, агенцията заяви, че за договорите за възлагане на обществени поръчки, които трябва да започнат следващата година и да бъдат завършени до 2026 г., са заделени 870 млрд. вони. Не бяха предоставени подробности относно модела или броя на платформите, които ще бъдат закупени, но инициативата ще бъде част от програмата Paekdu на RoKAF (известна още като Baekdu). RoKAF вече разполага с 6 платформи за SIGINT, придобити по програмата: два модифицирани самолета Falcon 2000S и четири самолета Hawker 800 Peace Krypton.

На снимката: Южна Корея одобри план за придобиване на допълнителни самолети за AEW&C за допълване на четирите платформи E-737 (една от които е показана тук), които използва от 2011/2012. (сн. Boeing / RoKAF)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*