Физик назова броя на земляните, необходими за колонизацията на Марс

Pan.bg 01 юли 2020 | 14:29 views (820) commentaries(0)
img
pan.bg


Днес умовете на много учени са владяни от идеята за колонизиране на Марс. За да населите тази сравнително далечна планета, така че заселниците да оцелеят без подкрепа от Земята, трябва внимателно да обмислите всичко, включително да изчислите необходимия брой колонизатори.

Тази задача беше поета от професор Марк Салоти, който установи, че идеята ще работи, ако поне 110 души отидат на Марс. Резултатите от работата му са публикувани в списанието Scientific Reports.

Според него за такава мисия е необходимо да се вземат предвид много детайли. По-специално, как хората ще оцелеят, какво оборудване могат да вземат със себе си, как ще извличат ресурси на място и какви умения ще им трябват.

Разбира се, тези въпроси вече бяха разгледани и, както отбелязва Салоти, „беше предложено да се използват ресурси in situ, както и различни социални организации“. Въпреки това учените все още имат слабо разбиране на много потенциални проблеми.

„Показах, че за определяне на минималния брой заселници, както и на приемлив начин на живот за оцеляване на друга планета, може да се използва математически модел. Взех Марс за пример - обясни Салоти.

В същото време SpaceX твърди, че техният междупланетен космически кораб може да достави 100 души на червената планета. Елон Мъск говори за създаването на цял флот, с който ще бъде възможно да се осигури на заселниците постоянен поток от ресурси.

„Въпреки това, пише Салоти, това е оптимистична оценка на възможностите.“ „Перспективата за повторна употреба на кораби остава неясна, а създаването на кораб за кацане на Марс и рестартирането му може да бъде много трудна задача, която ще отнеме няколко десетилетия“, добави той.

Подобни дискусии продължават и по отношение на други точки от плана. Например, много изследователи са мислили да използват ресурси на местно ниво. Според тях газът може да бъде получен от атмосферата, а минералите - от почвата. Добивът може да осигури органични съединения, желязо и дори стъкло. „Но дори и да дадем възможност за реализиране на тези идеи, сложността на това изпълнение е слабо изучена и количеството на изпращаните пратки всяка година ще бъде огромен проблем“, предупреди Салоти.

Източник: argumentiru.com Снимка: naked-science.ru

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*