/ВИДЕО, СНИМКИ/ Марс - как на Червената планета бяха открити огромни запаси от вода

Pan.bg 05 юли 2020 | 11:57 views (1243) commentaries(0)
img
pan.bg

Хората все повече се интересуват от Червената планета. С цялата сериозност се подготвя нейната колонизация и с изграждането на космически кораби за пътуване до Марс. Самата планета не е проучена напълно, но учените възнамеряват да направят това в близко бъдеще. В крайна сметка животът на колонистите на Марс трябва да бъде възможно най-удобен и безопасен.

Там липсват познатите земни условия и всяка полезна находка предизвиква голяма радост в учените. Не толкова отдавна астрономите си спомниха за огромния марсиански кратер и неговите свежи снимки привлякоха много внимание дори на обикновените хора.

Космически източник на вода
Удареният кратер е открит през 60-те години на миналия век и е кръстен на съветския учен Сергей Корольов. Тогава по време на известната космическа надпревара, която се провеждаше почти десет години, съветските учени откриха този невероятен кратер. Но те забравиха за него и интересът към това място се съживи, след като снимките му, направени през 2018 г. от космическата агенция Mars Express, попаднаха в мрежата. Разбира се, те бяха обработени, но това, което е изобразено върху тях, е вярно.

image
Кратерът на Марс е открит от съветските учени още през 60-те години

Кратерът "Корольов" е геоложко образувание на Марс, където има вода. Той се намира в района на Голямата Северна равнина. В него има много течност, диаметърът на кратера е 81 км, образуванието в дълбочина е почти 2 км. Кратерът се пълни до ръба с лед. Възрастта му е 4 милиарда години, ледът съществува в него постоянно и не се изпарява, той е един вид склад. Въздухът около него е по-тежък, тъй като се охлажда, той е един вид защитен слой срещу изпаряване.

Уникалност на образованието
Водата, която се намира на повърхността на Марс, се изпарява и се премества в други региони на планетата. Но този кратер е много различен от останалата част от водните запаси. Всичката вода в него е тук от милиони години и никъде не се изпарява. Това е благодарение на голямата температурна разлика между повърхността и студеното дъно. Според последните проучвания тази вода не идва отнякъде, а винаги е била тук, тоест образувала се е сама.

Никога досега водата не е била част от някакъв голям леден полярен покрив. Този кратерен лед е част от
огромните запаси от вода на Марс, само че е под формата на лед. Ясно е, че при такива температури е невъзможно да видите течна вода на планетата. Но ако е необходимо, ледът винаги може да се стопи. Колко вода има в този голям кратер? Както се оказа, резервите са доста големи - 2200 кубически километра лед.

image

Но не само с това привлича вниманието кратера. Учените се надяват с негова помощ да разберат къде е отишла цялата вода от Червената планета, защото проучванията показват, че е имало много от нея. Друг проблем, който не дава покой, е съществува ли извънземен живот. Но астрономите всъщност не разчитат особено на това, тъй като температурата на леда е много ниска и е малко вероятно в кратера да има някакъв живот, освен в замразена форма.

Източник: vashurok.ru Снимка: cs13.pikabu.ru

Превод и редакция: pan.бг

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка