ВВС на Ливан ще продадат остарели самолети и вертолети, търсят нови учебно-транировъчни самолети

Pan.bg 07 юли 2020 | 08:22 views (796) commentaries(0)
img
Васил Димитров,
pan.bg
По информация на defencenews.com

Ливанското правителство планира да продаде 5 остарели изтребители Hawker Hunter на ВВС на страната и три вертолета Sikorsky S-61 в опит да пренасочи ресурсите на ВВС, потвърди правителствен източник за Defense News.

„Ливан води преговори с много доставчици за закупуване на самолети за първоначално обучение, на върха на които е Пакистан, който може да достави Super Mushshak на ВВС, но сделката все още не е подписана“ заяви ливански служител за Defense News при условие за анонимност.

В Ливан има 7 стареещи Hawker Hunter, пет от които не са в експлоатация от 1990 г., а другите два са извън експлоатация от 2011 г. Ремонтът им се оказа труден поради липса на резервни части. Освен това, самолетът е оборудван с остарели оръжейни системи, които имат слаба точност в сравнение с други платформи на ВВС, като Super Tucano и неговата усъвършенствана система за "умни" оръжия.

„Въз основа на доброто управление и инвестициите на налично оборудване ВВС разработи план за замяна на 5 самолета Hawker Hunter и техните резервни части за 2 самолета за начално обучение. Тази стъпка идва и в контекста на план за замяна на съществуващите самолети Bulldog, които са специализирани за начална летателна подготовка и които се очаква да бъдат спрени от полети през следващите 5 години“ сподели източникът.

Ливанските ВВС обаче ще запазят два Hawker Hunter (единият двуместен учебно-боен, а другият едноместен боен) с някои резервни части с надеждата, че те могат да бъдат ремонтирани за бъдещи авиошоута.

Бивш командир на ливанските ВВС бриг. ген. Махмуд Матар каза на Defense News, че ограничените икономически ресурси на страната стоят зад решението й да продаде самолети. „Оскъдните икономически ресурси не позволяват на LAF да ремонтира и реактивира изтребителите Hawker Hunter и вертолетите Sikorsky. Въпреки това, техническите възможности за подмяна на резервните части и връщане на Hawker Hunter отново в експлоатация и по-специално за мисии за наземна атака са на разположение“ сподели Матар.
Очаква се самолетът да бъде продаден на публичен търг тази година, отбеляза ливанският източник. Официалният представител добави, че вероятно заинтересованите страни ще бъдат „малки компании или частни клубове“.

На снимката: Американски хеликоптер Sikorsky S-61N, каца при доставка си до Ливан на 2 юни 2009 г. (сн. Джозеф Барак / AFP чрез Getty Images)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка