САЩ продават военноморски самолети E-2D на Франция

Pan.bg 08 юли 2020 | 10:42 views (308) commentaries(0)
img
Васил Димитров,
pan.bg
По информация на janes.com

Американското правителство одобри продажбата на Франция на 3 самолета за ранно предупреждение и контрол (AEW & C) Northrop Grumman E-2D Advanced Hawkeye за 2 милиарда щатски долара.

Разрешението за чуждестранни военни продажби (FMS), обявено от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната за сигурност (DSCA) на 6 юли 2020 г. обхваща самолетите, както и оборудване, резервни части, поддръжка и обучение.

„Предложената продажба ще подобри способността на Франция да посрещне настоящите и бъдещите заплахи, като предостави на военноморската й авиация подобрена способност за проследяване на въздушни и морски цели спрямо сегашните E-2C Hawkeye. Самолетът E-2D ще продължи и разшири възможностите на френската морска авиация и ще поддържа оперативна съвместимост с ВМС на САЩ“ се казва в заявлението на DSCA.

Както е отбелязано в уведомлението, френският флот (Marine Nationale) вече разполага с 3 самолета E-2C Hawkeye в състава на ескадрила Flottille 4F, която оперира с този тип от самолетоносача "Шарл дьо Гол".

Northrop Grumman E-2D Advanced Hawkeye е най-новия вариант на самолета за AEW & C, базиран на оригиналният Hawkeye, който е на въоръжение във ВМС на САЩ от средата на 60-те години на миналия век, E-2D е изграден около по-мощния радар с активно сканиране на антенната решетка (AESA) Lockheed Martin AN/APY-9. Освен че предоставя на флота осведоменост за морското и въздушното пространство, E-2D е в състояние да открива, проследява и ликвидира заплахи от крилати ракети на голяма дистанция.

Известието на DSCA следва съобщение на френския министър на отбраната в края на 2019 г., че страната трябва да поръча 3 самолета E-2D през 2020 г. Бъдещата продажба на Франция трябва да бъде одобрена от Конгреса, преди да може да бъде подписан договор.

На снимката: Видян тук в службата на ВМС на САЩ, E-2D Advanced Hawkeye е готов да се присъедини към френския флот като заместник на платформите E-2C (сн. ВМС на САЩ)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка