Япония разкри времевата рамка за програмата си за собствени изтребители

Pan.bg 10 юли 2020 | 07:19 views (395) commentaries(0)
img
Васил Димитров,
pan.bg
По информация на defencenews.com

Япония разкри времевата рамка за разработването и внедряването на своя местен изтребител от ново поколение, като серийното производство трябва да започне в началото на следващото десетилетие. Японското МО представи проекта на План за развитие на програмата за изтребители пред група депутати от управляващата Либерално-демократична партия на 7 юли 2020 г., който показа, че пълноценното производство трябва да започне през 2031 г. Министерството добави, че основният изпълнител на програмата ще бъде избран до началото на следващата година, въпреки че това може да се случи още през октомври 2020 г. Това ще позволи основният дизайн на самолета и двигателя да бъде стартирани преди края на текущата японска фискална година, която приключва на 31 март 2021 г.

Следващата стъпка ще бъде производството на първия прототип на изтребителя, което се планира да започне през 2024 г., като летателните изпитания са предвидени да започнат през 2028 г. след финализиране на плановете за проектиране и производство.

Новият изтребител трябва да замени около 90 изтребителя Mitsubishi Heavy Industries F-2, които трябва да бъдат снети от въоръжение в средата на 30-те години на XXI век, а самолетът който ще ги замени трябва да бъде официално приет на въоръжение през 2035 г. Япония по-рано заяви, че новият изтребител ще бъде СТЕЛТ и оперативно съвместим с американските изтребители от ново поколение.

През последното десетилетие Япония е проучила и разработила технология за изтребители, включително работа по СТЕЛТ дизайн и материали, активни радари с електронно сканиране на антенната решетка (AESA) и турбовентилаторни двигатели с форсажна камера.

В допълнение, съюзникът на САЩ проведе също серия от тестови полети на местно проектиран и изграден демонстратор на изтребители между 2016 и 2018 г., за да потвърди своята работа. Страната използва данните, извлечени от програмата за тестване, за да прецизира допълнително своите местни възможности.

Въпреки тези усилия, страната все още е най-големият клиент на американския изтребител Lockheed Martin F-35, като в крайна сметка планира да оперира 157 F-35, включително 42 от варианта F-35B със съкратено излитане и кацане. Те ще бъдат използвани за екипиране на противоподводния вертолетоносач Izumo на Японските военноморски сили за самозащита, който се реконструира за базиране на борда му на самолети F-35B.

На графиката: Компютърно генериран образ на планирания от Япония изтребител, който трябва да
бъде изграден в страната. (Илюстрация: Jacki Belker / Японското министерство на отбраната)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка