Набор 1949г. от град Батак възстановява окраската на самолет L-29 „Делфин“

Pan.bg 13 юли 2020 | 10:12 views (2585) commentaries(0)
img pan.bg

По инициатива на набор 1949г. от гр. Батак и на о.з. подп. Марко Карлюков се възстановена окраската на самолет L-29 „Делфин“ (борд "14"), качен на постамент в центъра на града. Интересна е традицията на батачани, всеки набор навършил 50 години, да оставя на поколенията в града определен паметен знак. Един от наборите е построил чешма в центъра на града, друг набор е оформил прекрасна детска площадка, трети са поставили кръст на църквата, а други набори са възстановили и монтирали часовници на сградата на Историческия музей и пощата. Инициатор за възстановяване на часовника на пощата е на Вицепрезидента на Република България ( 2002 - 2012г. ), о.з.генерал-майор Ангел Марин, родом от гр.Батак. С неговата инициатива и на набор 1942г., през 1992г. в града се поставя началото на тази прекрасна традиция.

Гр. Батак е дал двама пилоти на Военновъздушните сили - м-р Спартак Чолаков и подполковник Марко Карлюков, командир на ескадрила. Към тях трябва да присъединим и баташкия зет подполковник Петър Александров също командвал ескадрила. Всички те са служили дълги години, безупречно и достойно в 25-ти Изтребително-бомбардировъчен авиационен полк – Чешнегирово.

През 1999г. по инициатива на о.з. подп. М. Карлюков и набор 1949г., с активното съдействие на о.з.генерал-майор Калчо Танев от Щаба на ВВС и Главният инженер на авиацията полк. Светлозар Асенов, на постамент е поставен самолетът L-29 „Делфин“ като дар от набора, с което е спазена тази доблестна традиция. Активно участие в инициативата взима и баташката общественост.

В далечната 1986г. о.з. полк. Божидар Герасимов – Главен инженер на авиацията на ПВО И ВВС, подема инициативата на подп. М. Карлюков и съдейства на гр. Батак да бъде дарен самолет МиГ-17, който е трябвало до бъде позициониран в центъра на града, където се е изграждала детска площадка. Идеята не среща признание от общината и самолета така и не заема своето заслужено место.

Сега двамата ентусиасти, о.з.подп. Марко Карлюков и с-на Боян Иванов са единствените инициатори самолета L-29 „Делфин“ да придобие първоначалният си вид след провеждане на лакобояджийски възстановителни работи по неговата окраска. Финансово и методически дейността е подпомогната от фирма „ДИМАНА“ с управител г-н Емил Горанов, „Металика-АБ“ ООД с управител г-н
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
Здравко Димитров и Музея на авиацията, филиал на НВИМ - Крумово с директор г-жа Рада Банялиева.

За съжаление общината не поде инициативата на набор 1949г. и не оказва абсолютно никакво съдействие. А самолетът L-29 „Делфин“ краси града и впечатлява неговите гости.

Очаквайте снимки и след пълното възстановяване на окраската на самолета.
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Набор 1949г. от град Батак възстановява окраската  на самолет  L-29 „Делфин“

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/8 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка