Leonardo достави първия си учебен хеликоптер AW169 на италианската армия

Pan.bg 13 юли 2020 | 11:31 views (525) commentaries(0)
img
Митко Василев,
pan.bg

По информация на leonardo.com

На 10 юли 2020 г. Leonardo обяви доставката на първия от два базови тренировъчни двудвигателни вертолета AW169 на италианската армия по време на официална церемония, състояла се в базата на 2-ри авиополк AVES Sirio в Ламезия Терме в присъствието на представители от оператора и индустрията. Очаква се вторият вертолет да бъде предаден през следващите няколко месеца.

Въвеждането на новото поколение учебен хеликоптер (обозначен в италианската армия като UH-169B) позволява на италианската армия да подготви своите екипажи за бъдещия оперативен преход към изцяло новата си усъвършенствана многоцелева лека хеликоптерна програма (LUH), разработена по базовата линия с двойна употреба AW169 и насочена към по-дългосрочен план за модернизация и рационализиране на флота. Двата учебно-тренировъчни AW169, които ще позволят на италианската армия да се запознае с основните характеристики на платформата по време на разработването на новия LUH вертолет, се предлагат с цялостна логистична поддръжка „до ключ“ и пакет за обучение на пилотите и техниците за поддръжка.

Програмата LUH има за цел постепенно да замени стареещите модели, включително A109, AB206, AB205, AB212 и AB412, за да отговори на развиващите се оперативни изисквания и да се възползва от по-ефективна верига за доставки, основана на подхода на „една единствена платформа“. Въвеждането на AW169 LUH, специално разработен за италианската армия вариант на военния хеликоптер AW169M, осигурява предимството на уникални логистични, оперативни и технически, сертификационни и тренировъчни синергии в растящия флот от AW169 на правителствените оператори в Италия. Това засилва възможността за извършване на ефективни и безопасни съвместни операции с други потребители от този модерен тип и представлява квантов скок в сигурността на страната, способността за реагиране при извънредни ситуации и цялостната цена/ефективност на жизнения цикъл за десетилетия напред.

Цялостната програма AW169 LUH се основава на усъвършенствана многофункционална конфигурация, снабдена със специално оборудване за полети/мисии, включително спускаем колесник и усъвършенствана система за управление и комуникация C4, осигуряваща пълна оперативна съвместимост с останалите активи в средата на НАТО.

AW169M
AW169M е военният вариант на двудвигателния хеликоптер от последно поколение AW169, проектиран според най-новите изисквания FAR/JAR/EASA, както и стандарти за военна и национална сигурност и за правителствени потребители. Платформата се отличава с изключителна мощност, гъвкавост и маневреност, което осигурява отлични характеристики на работа в широк диапазон от работни условия, включително горещи и високи. Уникалният дизайн на трансмисията осигурява захранване на хидравлични, електрически и климатични системи при спрени ротори (режим APU), като оптимизира времето за реакция и наличността. Кабината е най-просторната в своя клас и разполага с напречно сечение с постоянна височина за бърза конфигурация и лесен достъп. Пилотите се възползват от най-новото поколение отворена архитектура на авиониката, включително изцяло дигитален стъклен кокпит и безпрецедентна външна видимост, осигуряваща напреднала тактическа и ситуационна информираност. Поръчките за над 220 хеликоптера AW169 са направени от клиенти от целия свят, включително военни и правоприлагащи органи/за обществени услуги, за извършване на редица мисии, включително универсални дейности, наблюдение, специални операции, морски патрул, разузнаване на сушата, обучение, търсене и спасяване и пожаргасене.
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка