Е-8 – изтребителят, изпреварил своето време

Pan.bg 13 юли 2020 | 17:24 views (3003) commentaries(0)
img pan.bg, Н.Димов

На 13 юли се е състоял първият полет на опитния изтребител Е-8/1, пилотиран от летец-изпитателят Мосолов. Самолетът е разработен на база на МиГ-21, но измененията са били толкова много, че му е бил присвоен индексът „МиГ-23“. Основни различия са изменената носова част, въздухозаборникът е под фюзелажа и наличието на „предно хоризонтално оперение“.

Основен недостатък на проекта се оказва двигателят Р21Ф-300, който до летателните изпитания не е бил напълно готов, За първите няколко десетки полета 11 пъти двигателят спира, като това е предшествано от „помпаж“ на компресора.

На 11 септември 1962 г. при полет на височина 15 000 м и скорост 1.8М се разрушава диск от шеста степен на компресора, част от който пробива горивен резервоар и поврежда двете хидросистеми на изтребителя. Пилотът се катапултира при свръхзвукова скорост и получава сериозни травми.

Изпитанията продължава летец-изпитателят Федотов, но проблемите с двигателя продължават и проектът е спрян.

По-късно на основа на Е-8 и придобитият с него опит се създава опитният многофункционален изтребител пето поколение - проект 1.44.

Още: https://riafan.ru/1284303-mig-e-8-korotkaya-sudba-perspektivnogo-istrebitelyaИзточник: livejournal.com,превод и редакция: pan.bg
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Е-8 – изтребителят, изпреварил своето време

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка