Boeing и ВВС на САЩ подписаха договор за първия лот за изтребители F-15EX за 1,2 милиарда долара, общо договорът за F-15EX може да възлезе на 23 милиарда долара

Pan.bg 14 юли 2020 | 09:27 views (563) commentaries(0)
img
Васил Димитров,
pan.bg
По информация на boeing.com

На 13 юли 2020 г. в Сейнт Луис Военновъздушните сили на САЩ възложиха на Boeing договор за почти 1,2 милиарда долара производството на първия лот от 8 изтребители F-15EX, за да помогне на ВВС да отговорят на изискванията за капацитет и да добавят способности към своя изтребителен флот. Договорът покрива също така подкрепа и еднократни начални разходи за инженеринг. Първите два самолета Boeing F-15 вече се строят в завода в Сейнт Луис и ще се бъдат доставени през следващата година. ВВС на САЩ също така обявиха цялостния договор за неопределено количество с тавана на цената от близо 23 милиарда долара за F-15EX.

„F-15EX е най-модерната версия на F-15, създавана някога, в голяма степен благодарение на дигиталната му рамка. Ненадминатият му обхват, цена и капацитетът за полезен товар в най-добрия клас правят F-15EX привлекателен избор за ВВС на САЩ“ заяви Лори Шнайдер, ръководител на програмата Boeing F-15EX.

F-15EX носи повече оръжия от всеки друг изтребител в своя клас и може да изстрелва хиперзвукови оръжия с дължина до 22 фута и тегло до 7000 паунда. За по-нататъшна поддръжка на цифровата рамка и ускоряване на бързото въвеждане на технологии, програмата F-15 служи като ориентир за инициативата DevSecOps на Министерството на отбраната, насочена към разработване на сигурен, гъвкав и адаптивен софтуер. Освен това архитектурата с отворен край гарантира нейната жизнеспособност в продължение на десетилетия.

„F-15EX обединява предимствата на дигиталното инженерство, отворените системи за мисии и гъвкавата разработка на софтуер, за да бъде достъпна и актуализирана за десетилетия напред. Това означава, че можем бързо да тестваме и да изпробваме нови възможности на F-15EX, като поддържаме нивото на нашите изтребители пред заплахите“ допълни Прат Кумар, вицепрезидент на Boeing и програмния мениджър на F-15.

Пилотите и механиците, които понастоящем експлоатират F-15, ще могат да преминат към F-15EX за броени дни, а не години. Бъдещите планове на ВВС на САЩ изискват 144 самолета.

„Ние слушахме клиента си на всяка стъпка при разработването на този вълнуващ самолет. Това, което скоро ще доставим, е модерен и здрав самолет, който поддържа отбраната на нашата страна, като включва най-новите системи, сензори и оръжия“ заяви Кумар.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка