В Русия тестваха електродвигател, базиран на технологии за свръхпроводимост /СНИМКИ/

Pan.bg 15 юли 2020 | 11:44 views (1320) commentaries(7)
img pan.bg


Русия беше първата в света, която изпробва електродвигателна установка, създадена на базата на високотемпературни свръхпроводими технологии и захранвана изцяло от акумулатор, съобщи РИА Новости във Фонда за перспективни изследвания.

„В рамките на съвместен проект на Фонда за перспективни изследвания и ЗАО "СуперОкс" за първи път в света бяха проведени лабораторни изпитвания на елементите на авиационната интегрирана електроенергийна система на базата на единна високотемпературна свръхпроводяща (ВТСП) платформа, състояща се от акумулаторна батерия, ВТСП кабел, устройство за ограничаване на тока ВТСП и ВТСП- електродвигател“, съобщиха от пресслужбата.

Те обясниха, че по време на тестовете захранването се осигурява само чрез специално проектирана акумулаторна батерия с висока мощност.

Тестването е проведено в условия на симулиране на излитане и кацане, зареждане и разреждане на акумулатора по време на полет, както и при авариен режим.

image

В бъдеще системата се планира да се използва като част от експериментална авиационна хибридна силова установка. Разработва се от Централния институт за авиационни двигатели в Баранов, тестове в самолет са планирани за 2020-2021 година.

Проектът се изпълнява, както е посочено във Фонда за перспективни изследвания, за създаване на изцяло електрически самолети и хеликоптери, които се различават от съществуващите модели самолети с по-усъвършенствани експлоатационни характеристики.

През декември 2016 г. стартира съвместен проект на Фонда за перспективни изследвания и ЗАО "СуперОкс" за създаване на високотемпературен свръхпроводящ електродвигател. Технологиите, които се прилагат, отварят възможността за създаване на „напълно електрически“ самолети, като аеротакси с вертикално излитане и кацане и електрически морски кораби. Като част от проекта, за да се демонстрират възможностите на технологията, бяха разработени мостри на електродвигатели с мощност 50 киловата и 500 киловата.

Източник: Снимки: cdn25.img.ria.ru

Превод и редакция: pan.бг

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  Ghostддддд 15 юли 2020, 14:53
   
  6
   
  19

  Руския слон е най-големия слон
  А руските свръх проводници са най-големите проводници.
  С магнити базирани на суперпроводници се експериментира още от 60 на миналия век, Церн представлява съпер магнит с обиколка десетки километри, Китай имат влак маглев.... А руснаците сега откриха електродвигателя.

 2. #2
  KOREKTOR 1 15 юли 2020, 15:31
   
  7
   
  8

  ЗА #1Ghostддддд

  СТОЙЧО,

  ИЗВЪНРЕДНО АБСОЛЮТНО СИ ТЪП СТОЙЧО,

  НЕНАДМИНАТ НЕКАДЪРЕН КРЕТЕН СИ СОЙЧО.

  ОДИ ТЪПАКО ДЕБИЛЕН ДА СИ ОБЛИЦОВАШ БОМБАРДИРОВАЧИТЕ С АЛУМИНИЕВО ФОЛИО , ЗА ДА ОТРАЗЯВАШ РАДИАЦИЯТА.

  ЕБАТИ ИДИОТА СИ СТОЙЧО !!!

 3. #3
  Симо 15 юли 2020, 19:13
   
  12
   
  5

  Отговор на коментар: #1 Уважаеми случайно да знаеш кой построи големия колайдър в Церн и по чии проекти??. Естествено че не знаеш. Това е понеже не си много умен. Проекта в Церн е съвместна разработка на френския институт за високи енергии и института Кручатов в Русия. Самия колайдер е идея на ония с ушанките. Те обаче явно имат нещо под ушанките , за разлика от вас.

 4. #4
  Borislavov 15 юли 2020, 19:50
   
  7
   
  2

  №1, правиш ли разлика между електромагнит в условия на свръхпроводимост, магнитния влак на Китай (и не само!), който няма нищо общо със свръхпроводимостта и електродвигател за летателен апарат, базиран на свръхпроводимостта. Да подскажеш някой да е направил нещо подобно?
  Горките руснаци! Колко пъти си бил в СССР/Русия? Интересно как "ушанките" след тoталната разруха от Великата Отечествена успяха да станат ядрена държава и да запазят света от Трета световна. И дори след предателството на Горби и Елцин отново се възраждат. Явно Симо е прав, че за разлика от тебе, те имат нещо под ушанките.

 5. #5
  THUNDER 15 юли 2020, 21:32
   
  3
   
  1

  Някой може ли да обясни какво е това : " високотемпературен свръхпроводящ "

  Свръх проводимост настъпва при непроводими или ниско проводими материали, при температури близки до абсолютната нула - 240-250^0С.

  Та какво животно ще да е това високо температурна свръх проводимост ?

 6. #6
  UCK 16 юли 2020, 07:58
   
  1
   
  5

  Отговор на коментар: #2

  мърша по-силно ли смърдиш от трюфели

 7. #7
  Fire 21 юли 2020, 23:37
   
  0
   
  0

  Отговор на коментар: #5

  Това е възможността да запази свойството свръхпроводимост при стайна темпреатура. Интересна идея за която има инфо в мрежата.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка