Лекият ударен Leonardo M-346 Fighter Attack с първи полет с радара Grifo (ЕКСКЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 23 юли 2020 | 13:06 views (1258) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на leonardo.comНа 13 юли 2020 г. оперативната версия на М-346 Fighter Attack, оборудвана с оптимизиран вариант на радара Grifo на Leonardo, успешно извърши първия си полет. M-346FA е новият лек ударен вариант от семейството на леките изтребители M-346 на компанията (LFFA). Той предлага многоцелеви способности на единна платформа, като на изгодна цена предлага както тренировъчни, така и бойни способности.

Лучо Валерио Чофи, управляващ директор на Leonardo Aircraft, заяви: „Изключително съм доволен от работата, която свършихме за постигането на този важен етап и от темповете, с които го постигнахме. С това най-ново постижение, най-модерният учебен самолет, предлаган на пазара, скоро ще бъде допълнен от по-универсалния M-346FA (Fighter Attack). M-346FA предлага всички усъвършенствани способносит за обучение на базовия M-346, като същевременно интегрира сензори и оборудване от последно поколение, което му позволява да работи като ефективен лек ударен самолет. Сега ще продължим да го развиваме, докато се подготвяме да доставим първия самолет на своя стартов международен клиент през 2021 г.“.

Основният сензор на самолета е мултичестотният радар с механично сканиране Grifo-M-346 на Leonardo, специално оптимизиран вариант, разработен от компанията за M-346FA. Grifo-M-346 е надеждно, високоефективно решение, осигуряващо голяма точност. M-346FA е защитен от цялостна подсистема от защитните средства (Defensive Aids Sub-System - DASS), а неговият висококачествен, мрежово-центриран комуникационен пакет, който включва система за сигурна комуникация и тактическа връзка за данни, осигурява оперативна съвместимост. Платформата може също да използва канала за пренос на данни LINK-16, за да си комуникира със силите на НАТО.

M-346FA може да използва богата гама оръжия "въздух-въздух" и "въздух-земя" (включително такива с ИЧ/радарно или лазерно/GPS насочване). Самолетът може да бъде оборудван с подтелен оръдеен контейнер, подтелни прицелен и контенйер за РЕБ, всички интегрирани със нашлемна система (HMD) и за двамата пилоти.

В тренировъчната област M-346FA се възползва от всички усъвършенствани функции на учебно-тренировъчният М-346, включително способността за интегриране в жива-виртуална-конструктивна среда (live-virtual-constructive - LVC). Това включва свързване на реалния учебен самолет в небето със симулатори на земята и включване на виртуални приятелски и противникови сили, което позволява на стажант-пилотите да проиграят широк спектър от тактически сценарии.

Понастоящем тренировъчната версия на М-346 е на въоръжение във ВВС на Италия, Сингапур, Израел и Полша.

В Полша Leonardo предлага M-346FA като заместник на Су-22М4
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Лекият ударен Leonardo M-346 Fighter Attack с първи полет с радара Grifo (ЕКСКЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/6 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка