Вояджър 1- първият космически кораб, напуснал Слънчевата система! Какво се случва с него? /СНИМКИ/

Pan.bg 07 авг 2020 | 11:12 views (826) commentaries(0)
img
pan.bg

През 1977 г. 2 космически кораба тръгват на космически пътувания: Вояджър 1 и Вояджър 2. Те полетяха към далечните планети на Слънчевата система. „Пътешествениците“ получиха задача да снимат планети и да получат данни, които са били недостъпни за учените при наблюдение от Земята.

Оттогава Voyagers правят история. Вояджър 2 стана единственият космически кораб, който се приближи до газовите гиганти на Слънчевата система - Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. А Вояджър 1 беше първият, който напусна условната граница на Слънчевата система (хелиосфера) и полетя в междузвездното пространство. Къде е сега, 43 години след старта?

image
Вояджър 1. Източник: https://hi-news.ru/

Пътешествие на Вояджър 1
Основният междузвезден скитник излетя от Слънчевата система през 2012 г. и все още лети. Сега разстоянието между нас е повече от 20 милиарда км. Това е равно на летенето до Луната 50 000 пъти. Вояджър 1 се носи в междузвездното пространство със скорост от 60 000 км/ч

Космическата сонда продължава да комуникира със Земята и да предава данни на учените. Отнема 20 часа чакане, за да се получи съобщение от Вояджър 1. Такова огромно разстояние за нас и такова малко разстояние по стандартите на Вселената забавя радиосигнала, идващ от апарата.

Учените считат за чудо, че Вояджър 1, както и Вояджър 2, все още са в експлоатация.

„Никой от нас, който пусна тези устройства преди 40 години, не би могъл да си представи, че ще продължат да работят през всички тези години. И най-интересното е, че през следващите пет години те най-вероятно ще изучат нещо, за което дори не можем да предположим. " - Едуард Стоун, водещ учен от проекта Voyager.

Много от устройствата на Вояджър 1 не работят поради факта, че са извън строя или да спестят енергия. Например камерите. Смята се, че енергията и работоспособността на сондата ще продължи още 10 години.

Интересни факти за Вояджър 1

Бледо синьо петънце
През 1990 г. Вояджър 1 направи последната снимка на Земята от разстояние 6 милиарда км. Придвижвайки се по-нататък, Земята вече не се вижда. Тази снимка влезе в историята под името "бледо синьо петънце" (от астрофизика Карл Саган).

image
Виждате ли бялата точка? Това е Земята. Източник: https://ru.wikipedia.org/

Поздрав за извънземните
В случая с Вояджър 1 има плоча - видеодиск с послание за извънземни цивилизации.
Той съхранява видове на Земята, животни, хора, научни данни от областта на физиката и анатомията. А също и различни звуци - плач, шепот, звуци на животни и природни явления. Сред тях - поздрави на 55 езика на света. Дискът съдържа и музикални композиции: класическа, джаз и народна музика.

image
Видеодиск със съобщение. Източник: https://habr.com/

Вояджър 1 носи всичко, с което човечеството може да се гордее.

Източник: zen.yandex.ru Снимки: avatars.mds.yandex.net/ kor.ill.in.ua

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка