Сондата Паркър се приближи на беспрецедентно бизко разстояние до Слънцето! Доклад за работата: /СНИМКИ/

Pan.bg 08 авг 2020 | 16:02 views (563) commentaries(0)
img
pan.bg


image
Източник: nasrato.ru

НАСА съобщи, че на 7 юни, по време на петата облетна мисия около слънцето, сондата на «Parker Solar Probe» в точката на перихелион е била на разстояние 17 700 хиляди километра от повърхността на Слънцето. С този подход сондата счупи свой собствен рекорд за изкуствени апарати, който беше поставен преди около шест месеца и беше на 18 700 хиляди километра от Слънцето. Също така "Паркър" набра рекордна скорост, която в момента на перихелия беше малко над 109 километра в секунда.

image

В тази мисия беше решено да се включат научните прибори много по-рано от първоначално планираното. Това се дължи на факта, че при предишни облитания на Слънцето беше разкрито, че въртенето на слънчевия вятър и явленията от неговото образуване, протичат много по-далеч от Слънцето, отколкото се смяташе преди.

image
Източник: nauka-novosti.ru

По-ранното активиране на научните прибори позволява на екипа да покрие по-широк диапазон, за да проследи еволюцията на слънчевия вятър, докато се отдалечава от Слънцето.

Предстои поредната гравитационна маневра около Венера, при която „Паркър“ ще се приближи до планетата и ще прелети над нейната повърхност на височина 825 км. Това, разбира се, все още е по-високо от атмосферата на Венера, но много по-ниско, отколкото при предишните прелитания.

Когато лети около Венера, ще бъдат включени и научни прибори, тъй като втората задача на тази мисия е да събира данни за Венера. Този път сондата "Паркър" ще стане свидетел на почти 11-минутно „затъмнение“, тоест ще лети близо до нощната страна на планетата.

Според докладите на НАСА, оборудването на станцията работи нормално, топлинните сензори на защитните екрани, когато се приближават до Слънцето, записват очакваната температура. Това дава надежда, че мисията ще бъде успешно продължена и завършена през 2025 година.

image
Източник: gpedia.com

Според изчисленията на учените, в последното двадесет и четвърто облитане на Слънцето сондата ще се приближи до повърхността му на разстояние от едва 6 милиона километра, което е малко над четири диаметра на нашата звезда. В последното сближаване „Паркър“ ще се ускори до скорост от над 200 километра в секунда!

Можете да проследите хода на тази мисия по-подробно в отделен раздел на уебсайта на НАСА тук: https://www.nasa.gov/content/goddard/parker-solar-probe

Научните данни, събрани в текущата мисия, ще
бъдат предадени на Земята между края на юни и средата на август. След тяхното обработване окончателната информация за петата мисия ще бъде публикувана през ноември 2020 г.

Източник: zen.yandex.ru Снимка: upload.wikimedia.org

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка