/ВИДЕО/: Откриха гигантски тъмен поток - най-зловещата мистерия във Вселената!

Pan.bg 09 авг 2020 | 21:51 views (917) commentaries(0)
img
pan.bg

image

Не е тайна, че космосът винаги е бил най-голямата загадка и в същото време най-важното предизвикателство за човечеството. Безкрайните простори на Вселената плениха хората със студеното си отчуждение дори в ерата, когато първите цивилизации тъкмо се появяваха на Земята и науката едва покълна. Още тогава се появиха любознателни умове, опитващи се да вдигнат завесата на тайната, която отделяше човек от тайнствените небесни тела.

Векове минаха. Хората са преодолели гигантски път и са успели да открият много тайни. Космическите кораби се приближиха до най-отдалечените кътчета на Слънчевата система. Някои дори успяха да се излязат от нея. Роувъри бродят по повърхността на Марс, а орбиталните телескопи ни позволяват да виждаме екзопланети, които са далечни и са различни от нашия свят.

Но можем ли да кажем, че Вселената се е отворила към нас? Колко шокиращи тайни и възхитителни чудеса все още чакат своите откриватели по пътищата на Вселената.

През 2008 г. екип от учени, включващ такива уважавани астрофизици като Александър Кашлински, Даниел Кацевски, Харлд Ебилинг и други, откриха нещо странно. Това „нещо“ не поставяше само нови задачи пред науката: откритото просто не се вписваше в съвременната картина на разбирането на пространството. Какво видяха?

Повече от хиляди големи струпвания от галактики са образували гигантски, добре организиран черен поток, който се втурва с висока скорост до точка някъде извън наблюдаваната вселена. И това е много страховита загадка на Вселената, която каналът Hubble се опита да отвори.

Източник: zen.yandex.ru Снимка: ic.pics.livejournal.com

Превод и редакция: pan.бг

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка