Екипаж на самолет-цистерна КС-135 открива изчезнали морски пехотинци на безлюден остров благодарение на... (видео)

Pan.bg 11 авг 2020 | 14:31 views (1022) commentaries(0)
img pan.bg, Н.Димов

На 29 юли трима американски морски пехотинци отплават с малък катер от атола Пулуат към отдалечения на 21 мили остров Пулап (щат Чук, Микронезия). Те не достигат до дестинацията и а обявени за изчезнали. Започната е операция по търсене и спасяване на територията на Микронезия и принадлежащата акватория, намираща се югозападно от остров Гуам. В нея се включват сили и средства на ВВС и ВМС на САЩ, включително и дислоцираните в авиобаза "Андерсън" на остров Гуам самолети.

На 2 август 2020 г. екипажът на самолет-цистерна КС-135 (203-та ескадрила от състава на Въздушната национална гвардия на Хаваите) облита зададен от щаба на операцията район. В края на 3-часовата мисия от летящия на около 500 м самолет забелязват малък остров. Прелитайки над него екипажът вижда на пясъчния бряг надпис S.O.S. и катер до него. Още във въздуха се свързват с намиращия се в района кораб HMAS Canberra (L02) на австралийските ВМС, тъй като на него се намират два вертолета и дават координатите на острова.

Вертолет Tiger доставя на острова вода и храна, а от самолет HC-130 Hercules на Бреговата охрана на САЩ пускат от въздуха радиостанция и бележка на морските пехотинци, че на път към острова е американският кораб FSS Independence, който ще ги откара в базата.

На 3 август корабът Independence акостоира недалеч от брега и изпраща лодка, с която спасителният екип връща на кораба тримата морски пехотинци.

Видео: https://twitter.com/i/status/1290676367248375809

image

Източник: theaviationist.com, превод и редакция: pan.bg[/size]
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*