Швеция предлага 12 нови изтребителя Gripen C/D на Хърватия

Pan.bg 09 сеп 2020 | 18:08 views (1501) commentaries(4)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на saab.com

Днес, 9 септември 2020 г. представители на Шведската администрация за отбранителни материали (FMV) и шведското посолство в Хърватия представиха правителственото предложение за 12 нови изтребители Gripen C/D на хърватските власти. Успоредно с предложението на Швеция, Saab предлага специално разработен пакет за стратегическо сътрудничество, който ще даде тласък на хърватската отбранителна индустрия и ще бъде от полза за хърватската сигурност чрез изграждане на дългосрочно партньорство със стратегически сектори.

„Швеция и Saab предлагат всеобхватно и дългосрочно решение за хърватската вътрешна сигурност, което ще защити народа и границите на Хърватия за десетилетия напред. Ако Хърватия избере Gripen, Saab е готов да прехвърли ноу-хау и технологии и да създаде Регионален център за аеронавигационно обслужване и поддръжка в Хърватия. Това би развило дългосрочно сътрудничество с местната отбранителна промишленост, както и с академичния сектор, генерирайки около 500 високотехнологични работни места" заяви Йонас Хелм, старши вицепрезидент и ръководител на бизнес зоната Saab Aeronautics.

Gripen C/D е модерен и доказан многоцелеви изтребител, който използва най-новите технологии и изпълнява широка гама мисии въздух-въздух, въздух-земя и разузнаване. Самолетът е в експлоатация във въздушните сили на Швеция, Унгария, Чехия, Южна Африка и Тайланд.

Изтребителите на Gripen от чешките и унгарските военновъздушни сили участват редовно в операции и учения на НАТО, доказвайки пълната оперативна съвместимост с изтребителите в НАТО.

Gripen C/D изпреварва своите опоненти чрез продължаваща еволюция на своите системи и оръжията, които може да използва, а изтребителят ще продължи да работи в продължение на десетилетия.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Ghostа 09 сеп 2020, 18:54
   
  11
   
  10

  И един мормот завива шоколада в станиол.....

  Защо ли в офертата отново не е включено никакво оръжие...
  Дали заради санкциите от страна на Америка. З

 2. #2
  САМО НАПРЕД 09 сеп 2020, 19:47
   
  16
   
  15

  А ЕДИН български ФАТМАК € КОН$УЛТАНТ ПО
  $Д€ЛКАТъ.....!

 3. #3
  Лео Брежнев 10 сеп 2020, 22:43
   
  2
   
  2

  Абе аз самолети не " карам" ама часовник техен бих си взел , ако е подарък , щоту имам пари само за китайско копие. Ако бях португалски политик ,щях да почерпя нашите тюфлеци ,че вече Португалия не е най-бедната в ЕС .

 4. #4
  Георги_Ковачев 29 сеп 2020, 21:21
   
  0
   
  0

  А на бас, че и хърватите ще вземат F-16

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка