Украинските самолетни двигатели жертва на сложна игра между турците и Русия

Pan.bg 14 сеп 2020 | 18:41 views (1330) commentaries(0)
img пан.бг


Украинските самолетни двигатели ще станат жертва на сложна игра между турците и Русия


Директорът на Центъра за стратегически анализи Иван Коновалов коментира плановете на Турция да реализира нов голям авиационен проект.

В интервю за новинарската публикация PolitRussia той разказа защо Турция няма да си сътрудничи с Украйна за разработването на собствен изтребител ​​от пето поколение, а също така обясни хитрата игра на Анкара с Русия.


По-рано медиите съобщиха за нови преговори между представители на Украйна и Турция, които се проведоха в Анкара. На срещата беше обсъдено по-нататъшното развитие на военно-техническото сътрудничество между страните. Турските представители говориха за успеха си в създаването на собствен мултифункционален изтребител от пето поколение, като отбелязаха, че в самолета все още липсва двигател.

Коментирайки тези преговори между Украйна и Турция, Коновалов заяви, че Анкара няма да се обърне към Киев за помощ при създаването на нов изтребител. Той припомни, че украинските предприятия не са специализирани в създаването на такива двигатели и не разполагат с необходимите технологии за тяхното проектиране и по-нататъшно развитие.

„А по съветско време Украйна не е разполагала с база, линия за щурмови самолети. Хеликоптери - да, учебни самолети като Яков - да, но нищо повече “, увери експертът.

Освен това Коновалов изрази увереност, че не е необходимо да се говори за сътрудничество между Украйна и Турция в тази посока, тъй като Киев отдавна е унищожил напълно своя отбранително-промишлен комплекс.

Подобни преговори с Украйна, според експерта, са един вид хитра игра между Турция и Русия, жертва на която ще бъдат украинските самолетни двигатели. По този начин Анкара просто се опитва да привлече вниманието на Москва, за да установи силни партньорски отношения с нея в областта на самолетостроенето. Възможно е след подписването на първия съвместен договор с Русия турците напълно да се откажат от сътрудничеството с Киев.

„Украйна не притежава никакви технологии. Това е декларация. Г-н Ердоган играе многовекторна, хитра игра. Естествено, той включва Киев като противовес на интересите на Москва, използва ситуацията, за да засили позициите си в търговията с Руската федерация по отношение на продължаването на военно-техническото сътрудничество “, обобщи Коновалов.

източник

topnews online
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка