Lufthansa ще определи съдбата на своите A380 следващата седмица

Pan.bg 16 сеп 2020 | 19:41 views (478) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на simpleflying.com

Според слуховете за оттеглянето на целия флот от A380 на Lufthansa ще бъде взето решение през следващата седмица. На среща вчера главният изпълнителен директор Карстен Спор заяви, че бъдещето на суперджъмбото ще бъде потвърдено в понеделник. Той предупреди, че вероятно ще са необходими по-дълбоки съкращения както на флота, така и на работната сила, тъй като възстановяването на авиокомпанията продължава да бъде бавно.

Има ли бъдеще за A380 в Lufthansa?
Слуховете започнаха да се вихрят миналата седмица, че Lufthansa обмисля отказване на своето суперджъмбо завинаги. Докато редица самолети бяха маркирани за ранно пенсиониране, се надяваше, че най-малко 8 в крайна сметка ще се върнат в експлоатация. Хора, близки до въпроса, обаче предупредиха, че авиокомпанията може да бъде изправена пред бъдеще без изобщо да няма A380.
Естествено, тези слухове бяха тема на разследване на вчерашната закрита среща в централата на Lufthansa. Изпълнителният директор Карстен Спор, провеждайки сесия с въпроси и отговори със служителите, заяви, че бъдещето на гигантския Airbus наистина е под въпрос и че решение ще бъде взето до следващата седмица. Сайтът Aero.de съобщава, че той е заявил: ,„Ще решим следващия понеделник дали ще бъдат изтеглени още A380. Вярвам, че ако A380 бъде спрян от полети, това ще бъдат всички останали сега в експлоатация. А след това ще да се сбогуваме с флота от A380".
Като цяло Спор вярва, че само двудвигателните самолети имат реално бъдеще във флота на Lufthansa, въпреки че някои от неговите A340 все още са сравнително млади. Въпреки че авиокомпанията може да реши да спре повече от А-340 и потенциално повече от своите Boeing 747-400, едва ли би искала да се раздели със своите по-нови и по-ефективни 747-8.

По-дълбоки съкращения на флота и персонала
Германската авиокомпания се бори да възстанови своята мрежа и капацитет при постоянно променящите се гранични ограничения и карантини и широкото нежелание за пътуване. Bloomberg съобщава, че хората, присъстващи на срещата, са заявили, че резервациите за октомври са били само на 10% от нивата за 2019 г., което сигнализира за по-бавен отскок от очаквания от Плана за възстановяване на Lufthansa.
В резултат на това изпълнителният директор Спор е признал, че авиокомпанията обмисля по-дълбоки съкращения както на своя флот, така и на работната си сила. Авиокомпанията вече
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
беше обявила намаляване на флота с около 100 самолета, но в крайна сметка този брой може да бъде значително по-голям.
От страна на работната сила, Lufthansa преди това обяви около 22 000 работни места в риск. Спор отхвърли твърденията, че реалният брой може да достигне до 42 000, като каза, че това е твърде голямо. Той обаче призна, че окончателният брой съкращения вероятно ще бъде някъде между двете. Reuters фиксира този брой на около 28 000, или 1/5 от работната сила.

По-бавно възстановяване на пътуванията
Lufthansa очакваше да възстанови около 50% от капацитета си до декември тази година, но с тенденции, каквито са в момента, Спор не вярва много на тази амбициозна прогноза. Той заяви пред присъстващите на срещата, че в момента ще се радва, ако авиокомпанията успее да постигне 25% възстановяване до декември 2020 г.
Въпреки че през юни получи спасителна програма за 10 милиарда долара, изглежда, че Lufthansa все още има планина, която да изкачи, за да се върне отново на твърда земя.

Текстове към снимки:
Lufthansa A380Lufthansa може никога повече да не лети със своите A380. Снимка: Lufthansa
747-8-те вероятно ще останат. Снимка: Lufthansa
Плановете на Lufthansa да се възстанови не се развиха според очакванията. Снимка: Оливър Рьослер - LufthansaНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Lufthansa ще определи съдбата на своите A380 следващата седмица

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка