Southwest Airlines временно приземи 130 самолета Boeing 737-800

Pan.bg 18 сеп 2020 | 10:19 views (1332) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на simpleflying.com

Southwest Airlines временно приземи 130 от своите самолети Boeing 737-800. Авиокомпанията направи съобщението късно вечерта на 16 септември 2020 г., след като откри несъответствия в теглото на самолетите. Авиокомпанията ще изпита минимални неудобства, въпреки че не е ясно кога самолетът ще лети отново.

В светлината на последните събития спирането на операции на голяма част от флота не е идеална ситуация. В сряда, 16 септември, превозвачът спря полетите на 130 самолета 737-800. Причината е свързана с неправилни записи на данни за теглото при някои от полетите на авиокомпанията. Според статия на Reuters, авиокомпанията не е успяла да отчете 34 килограма на полет.

В резултат на грешната преценка 22% от целия флот на Southwest Airlines е приземен, което създава проблеми за изпълняваните полети. Въпреки това, Southwest е уверена, че е взела правилното решение. В изявление, видяна от Reuters, авиокомпанията казва: „ ... очакваме въздействието върху нашите операции да бъде минимално“. Превозвачът продължава в изявлението си, че ще използва това време, за да коригира проблемите с данните за теглото на своите самолети. Simpleflying се е свързала със Southwest, за да разберем колко дълго ще бъде приземени самолетите й, но до публикуването на настоящата статия авиокомпанията не е била достъпна за коментар.

Въпреки че 34 килограма може да не изглеждат много, записването на правилни данни за теглото е от съществено значение. Той осигурява безопасността на пътниците на борда до точката, при която неправилните изчисления могат да бъдат фатални. Boeing 737-800 на Southwest имат максимално излетно тегло от 71 297 kg. То не трябва да се надвишава.
За щастие, Southwest не е изпитала значителни инциденти поради данните си за теглото. Инциденти от претоварващи полети обаче са се случвали и преди. Когато полетът е натоварен над максималния безопасен праг, центърът на тежестта се измества. Поддържането на този деликатен баланс е жизненоважно за безопасно пътуване. Това може да е причината, поради която понякога хората трябва да преместят на други седалки или товарът трябва да бъде изместен.

Без подходящ баланс, който може да се поддържа през целия полет, могат да възникнат проблеми:
-необходимо е по-дълго излитане, което води до потенциален риск от сблъсък;
-по-висока скорост при кацане;
-по-малко контрол и маневреност на различни етапи от пътуването.

От само себе
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
си се разбира, че превозвачите, включително Southwest Airlines, трябва да бъдат предпазливи при докладването на авиационни инциденти. Въпреки че проблемът с теглото би трябвало да е изолиран инцидент, за съжаление историята за авиокомпанията изглежда се повтаря. Понастоящем Федералната авиационна администрация (FAA) на САЩ се опитва да начисли на Southwest глоба от близо 4 милиона долара за неправилни изчисления на теглото в миналото. Между май и средата на август 2018 г. авиокомпанията е обвинена, че е извършила 21 505 полета на 44 самолета без точни данни за теглото. Не е ясно дали последното нарушение ще наложи подобни финансови санкции. В изявлението си Southwest изглежда относително уверена, че може да изчисти проблема, като въведе правилните данни. С късмет тя получи урок и ще избягва тази грешка занапред.

Текстове към снимки:
130 737 са временно приземени. ( сн. Getty Images)
Southwest Airlines не каза колко дълго ще приземи своя Boeing 737. Снимка: Southwest Airlines
Претоварен самолет може да има затруднения при излитане и кацане. Снимка: Getty ImagesНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Southwest Airlines временно приземи 130 самолета Boeing 737-800

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка