В САЩ преминаха тестовете на изтребител от шесто поколение

Pan.bg 22 сеп 2020 | 09:40 views (1167) commentaries(0)
img
pan.bg

Пентагонът е проектира, изгради и тества прототип на първия в света изтребител от шесто поколение по програмата Next Generation Air Dominance. Това заяви в интервю за Defense News помощник-държавният секретар на ВВС на САЩ за обществените поръчки Уил Ропър.

„Вече изградихме и пуснахме пълномащабен демонстрационен модел и счупихме всички рекорди в този бизнес. Готови сме да се впуснем в следващото поколение самолети, както никога досега “, каза Ропър.

Според него проектирането на X-самолета включва широко използване на цифрово инженерство и отворена архитектура, както вече беше направено в случая с американско-шведския учебен самолет eT-7 Red Hawk.

Под управлението на новия самолет във въздуха ще бъдат и група безпилотни летателни апарати, отбеляза специалистът. Те ще съпровождат изтребителя, който ще действа, като водещ в бойно звено. Длъжностното лице отказа да разкрие летателните и бойните характеристики, както и скоростта и броя на построените прототипи на самолета.

Отбелязва се, че ако американският конгрес одобри съответната програма, от поточната линия всяка година 50-80 изтребители от шесто поколение ще попълват редиците на ВВС.

Ропър също така добави, че новият изтребител ​​трябва да осигури на САЩ безспорно стратегическо въздушно предимство и да постави Китай и Русия в техническа несигурност относно военните способности на Пентагона.

Източник: gazeta.ru Снимки: xakac.info

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*