Техеран: Иран достави своята ПВО на Сирия по искане на Дамаск за замяна с руските С-300

Pan.bg 25 сеп 2020 | 20:55 views (823) commentaries(0)
img
pan.bg

Дамаск унизи руските оръжия, като се отказа от тяхната експлоатация.

Въпреки някои споразумения между Русия и Сирия относно по-нататъшното присъствие на Иран на територията на арабската република, стана известно, че Дамаск не само отказва да изпълни такива споразумения, но и поръча модерни системи за противовъздушна отбрана от Иран за да заменят „неработещите“ руски системи за ПВО С-300 , които са допуснали няколко десетки израелски атаки за две години.

„В изявлението си говорителят на иранската армия Абу Фадл Сикараджи каза, че сирийските власти са помолили Техеран да предостави експертна помощ и да укрепи защитата си, да се справи със заплахата от нападения отвън. „Иран изпрати военни експерти в Йемен, Ирак, Ливан и Сирия. Освен това разполагаме някои системи за противовъздушна отбрана в Сирия по искане на правителството на Дамаск. Икономическите условия не ни позволяват да даваме всичко безплатно на нашите съюзници и понякога те трябва да плащат за това “, каза Сикараджа.

Техеран предаде на Дамаск ракетни системи за прехващане Bavar-373 и Khordad-3, за да подобри способността й да реагира на израелските атаки срещу сирийска територия, съобщават иранските медии, публикувани от ежедневника Raialyoum. Bavar-373 произведена в Иран е система за далечен обхват земя-въздух (еквивалентна на S-300) с обхват 50-75 километра (до 250 километра - бележка на редактора) “, съобщава DatViet.

Съдейки по факта, че вече говорим за изпращане на ирански военни специалисти, иранските системи за противовъздушна отбрана са прехвърлени в Сирия, но вероятно не са били поставени в готовност и, очевидно, иранската ПВО ще бъде контролирана с китайско радарно оборудване, тъй като според по-ранно изявление в медиите на КНР именно благодарение на китайския радар, разположен близо до границата с Ливан, сирийските военни успяват поне частично да отблъснат атаките срещу тях.

Източник: avia.pro Снимки: avia.pro

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*