ГАЛЕРИЯ ОТ МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО: За първи път от 22 години военна клетва на курсанти във ВВВУ „Г. Бенковски“

Pan.bg 28 сеп 2020 | 16:35 views (12375) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
Плевен - София

На 28 септември 2020 г. на плаца на нововъзстановеното Военовъздушно училище (ВВВУ) „Г. Бенковски“ се състоя тържествена церемония на полагане на военна клетва от новоприетите първокурсници от Випуск 2024 (за летци-пилоти с 4-годишно обучение) и Випуск 2025 (за останалите инженерни специалности).

На нея присъстваха зам. министър-председателят по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов; постоянният секретар на отбраната Антон Ластърджиев; зам.-командирът на ВВС бр. ген. Петьо Мирчев, командирът на 3-а авиобаза бриг. ген. Димитър Петров; началникът на НВУ полк. Иван Маламов; командирът на ВВУБ полк. Петър Банков, кмета на община Долна Митрополия Полина Цоновска, зам.-областния управител на Област Плевен Татяна Божинова, официални лица от областно и общинско ниво, родители и приятели на курсантите.

На плаца бяха строени курсантските роти и ротата от Сержанския колеж с новоприетите кадети. За церемонията бе дошъл и оркестъра на ВВС. Командващ на церемонията бе полк. Мануш Христов.

Командирът на ВВВУ „Г. Бенковски“ бриг. ген. Юлиян Радойски посрещна министър Красимир Каракачанов, който след това се поклони пред знамето на училището, обходи тържествения строй и поздрави курсантите с тържествената церемония за полагане на войнска клетва.

В първите два випуска на възроденото ВВВУ – Випуск 2024 и Випуск 2025 са приети 41 курсанти (почти двойно в сравнение с миналата учебна година), от които 6 жени. Курсантите ще се обучават по 7 специализации. Те са родени в 12 града. Най-много са от Плевен - 12 , следвани от Пловдив - 9, София, Ямбол, Хасково и Враца.

Студенти ОКС „Бакалавър“ (редовна и задочна форма на обучение) ще се обучават в 4 специалности, а в задочна форма студенти ОКС „Магистър“ ще надграждат знанията си също по 4 специалности. Професионалния сержантски колеж прие кадети по 2 специалности.

Бриг. ген. Юлиян Радойски прочете клетвата, а 36 курсанти от I курс я повтариха. След това един по един излязоха пред строя, целунаха знамето, произнесоха „Заклех се“, подписаха клетвения лист и се върнаха в строя.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в своето слово към курсантите и кадетите заяви, че с възстановяването на Висшето военновъздушно училище една несправедливост от близкото минало е поправена: „Полагането на военна клетва е един акт, който не е формален. Всеки мъж, минал през казармата в недалечното минало,
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
цял живот помни този ден - денят, в който полагаш клетва да служиш на отечеството и ако трябва да се жертваш за него. Този ден ще бъде спомен за целия регион, ще бъде спомен за началото на вашето обучение като офицери в Българските военновъздушни сили.
Вие ще имате честта след 5 години обучение да влезете в редовете на Българската армия, която в своята история не се е посрамила с нищо. През всички тези 1400 години, откакто съществува нашата държава, армията е тази институция, която никога не е изневерявала на своята държава и своя народ. В тази армия започва вашата подготовка като командири и като лидери - лидери не само на вашите подчинени. Убеден съм, че със знанието, с образованието, което ще получите, вие ще бъдете лидери и в българското общество“.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГАЛЕРИЯ ОТ МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО: За първи път от 22 години военна клетва на курсанти във ВВВУ „Г. Бенковски“

ПРЕДИШНА СНИМКА 22/28 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка