Бригаден генерал от запаса Стефан Петров оглави Българската авиационна асоциация

Pan.bg 28 сеп 2020 | 17:41 views (2391) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: otbrana.com,Спирдон Спирдонов

Президентът ген. Румен Радев изпрати поздравителен адрес до форума на военно-патриотичната организация. Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов награди ветерани от военната авиация.За дългогодишна упорита работа в интерес на укрепването на националната отбрана, на авторитета и влиянието на ВВС, развитието и укрепването на българското авиационно дело и за активна родолюбива дейност министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди председателя на Българската авиационна асоциация полковник от резерва Ангел Георгиев с награден знак „За достойнство и чест“ първи вариант, за офицери. Отличието връчи Иво Антонов, директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“. Това стана в началото на редовната IVX отчетно-изборна конференция на БАА, която се проведе в ЦВК. Асоциацията, посочи Иво Антонов е дългогодишен и надежден партньор на Министерството на отбраната. Полк. Георгиев бе удостоен с решение на ръководството на Съюза на ветераните от войните на България с юбилеен медал „75 години от Победата над фашизма“. От името на председателя на военно-патриотичната организация доц. д-р Иван Сечанов отличието връчи генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов.

С други заповеди на министъра на отбраната с юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ по повод навършване на 90 години бяха наградени полковниците от запаса Цено Атанински и полковник от запаса Слав Петков. Същият медал получи полковник от запаса Нецо Ликов, който навърши 80 години. Подполковник от запаса Александър Александров бе награден с бинокъл Б8X30 от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Поздравителен адрес с пожелания за успешна работа на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев връчи неговият съветник по сигурност и отбрана Стефан Годжевъргов.

Председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадаалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев удостои полк. Георгиев и БАА с плакет и грамота, посветени на 105-годишнина на организацията и сертификат на девиза „Всичко за България“. С добри думи за съвместната работа, особено в усилията на запасното воинство за обединение, се обърна към участниците във форума председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков. Благодарствен адрес от командира на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров връчи подполковник Любомир Славов. Последваха поздравления от представители на организации на гражданската авиация и др.

БАА все повече затвърждава своето място сред авиационната общност, посочи в отчетния
доклад полк. Георгиев. Той акцентира върху приноса на клубовете и сдруженията от авиацията за постигнатите успехи. Подчертан бе и приносът на асоциацията във връзка с две важни решения на политическото и военното ръководство на МО – придобиването на нови изтребители и възстановяването на ВВВУ „Георги Бенковски“. Отбелязано бе и участието на БАА в Европейската авиационна асоциация.

Обявено бе решение на УС на БАА за награждаване с грамоти на български граждани със значим принос за развитието на асоциацията. Сред тях са президентът ген. Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Иво Антонов, полковник от запаса Манол Тенчев от същата дирекция, полковник Цветомир Нешевски от Щаба на обраната, полковник Калоян Гайдаров от Щаба на ВВС, командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров, командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, заместник-командирът на ВВС бригден генерал Петьо Мирчев, полковник от запаса проф. Павел Пенев, председателите на СОСЗР, Съюза на ветераните от войните на България, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО РВГ и „Брод за България“ ген. Златан Стойков, доц. д-р Иван Сечанов, младши лейтенант от запаса Петър Велчев, капитан далечно плаване Атанас Илев и Лазар Мурджев. Награди получиха и членовете на УС на БАА.

Повече от осем години полк. Георгиев ръководи организацията. Според докладите и изказванията престижът й в обществото действително е нараснал чувствително. Така че той спокойно сдаде длъжността на своя съвипускник бригаден генерал от запаса Стефан Петров. Новият председател на БАА премина в запаса като началник-щаб на СКС. По време на служебното правителство на Огнян Герджиков през 2017 г. бе заместник-министър на отбраната. Последните му длъжности, като военнослужещ са началник на щаба на Съвместното командване на силите от 30.06.2014 г. до 04.03.2015 г.; директор на дирекция "Операции и подготовка" в Щаба на отбраната – от 01.06.2013 г. до 30.06.2014г.; НЩ на Военновъздушно компонентно командване в Измир през 2010-2013 г. и командир на 24 авиобаза Крумово през 2003-2010 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка