Турция е прехвърлила изтребители F-16 в Азербайджан през Грузия

Pan.bg 15 окт 2020 | 20:48 views (805) commentaries(0)
img
pan.bg

Турция прехвърли още четири изтребителя F-16 в Азербайджан.

Анкара е прехвърлила в Азербайджан още четири многофункционални изтребителя F-16, които, както се очаква, ще бъдат използвани за нанасяне на удари на територията на НКР, а в случай на намеса на Ереван и на територията на Армения.

Съобщава се, че изтребителите са били прехвърлени на едно от военните летища на Азербайджан през въздушното пространство на съседна Грузия, въпреки че седмица по-рано Тбилиси е отхвърлил отварянето на своето въздушно пространство за прехвърляне на военни товари и оръжия към Азербайджан.

„Гарик Мовсесян разказа за активното участие на турските многофункционални изтребители F-16 в агресията срещу Арцах и Армения. Той припомни, че турската авиация се появи в Азербайджан по време на мащабни учения. Освен това, по време на подготовката и провеждането на ученията, тя е изпълнявала тренировъчни полети по границите на Армения и Арцах, по маршрутите Гянджа-Варденис, Гянджа-Карвачар, Гянджа-Гадрут, Гянджа-Степанакерт.

След приключване на ученията турски самолети останаха в Гянджа. На 23 септември турските ВВС извършиха ротация на машините и личния състав. Полетът беше осъществен през въздушното пространство на Грузия. Както подчерта Мовсесян, от самото начало на агресията турската авиация участва активно с подкрепа от въздуха", съобщава News.am.

В момента точният брой на F-16 изтребители на турските ВВС, прехвърлени в Азербайджан, остава неизвестен, но като се вземат предвид данните на източника Avia.pro, сега във военните авиобази на азербайджанските ВВС може да има до шест турски изтребителя F-16, което е с 50% повече отколкото бойните самолети от този тип, които са на въоръжение в арменските военновъздушни сили.

Източник: avia.pro Снимка: avia.pro

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*