16 октомври - Празник на ВВС - Политическото и военното ръководство: 2020 г. ще остане паметна за българските ВВС белязана от модернизация и ремонти на техника (ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 16 окт 2020 | 15:48 views (1231) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgНа 16 октомври България чества Празника на авиацията и българските ВВС. Това е далечен вече, но горд отглас на онзи паметен полет на приличащ на етажерка биплан „Албатрос“ над крепостта Одрин и дързостта на поручиците Радул Милков (пилот) и Продан Таракчиев (наблюдател) да превърнат едва прохождащата в световен мащаб авиация в военно средство и оръжейна система, при това такова от решаващо значение във всички военни конфликти по света в следващите вече 108 години.
На тържествената церемония пред Паметника на летеца до Народното събрания бяха дошли президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракакачанов, председателят на Комисия по отбрана о. з. ген. Константин Попов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, неговия заместник Цанко Стойков, Командващият на СКС ген.-лейт. Любчо Тодоров, заместникът му ген.-майор Иван Лалов, командирът на ВВС ген.-майор Димитър Петров, заместникът му бр. ген. Петьо Мирчев, командирът на СВ ген.-майор Михайл Попов; командирът на СКСО ген.-майор Явор Матеев; командирът на 3-а авиобаза Граф Игнатиево бр. ген. Любомир Славов, командирът на 24-а авиобаза бр. ген. Димитър Иванов, командирът на База КУН полк. Христо Ганецовски, Началникът на ВА „Г. С. Раковски“ ген.-майор Груди Ангелов, Началникът на НВУ бр. ген. Иван Маламов; секретаря по сигурност и отбрана на президента о. з. бр. ген. Стефан Янев, съветника по военната сигурност на Президента бр. ген. Васил Лазаров, съветника по сигурност и отбрана на президента о.з. полк. Илия Милушев, генерали, офицери, сержанти, войници и цивилни служители от МО, ЩО, ВВС, СКС, СВ, СКСО, ветерани и граждани.

Церемонията започна с приемане на строя на Националната гвардейска част от президента и върховен главнокомандващ румен Радев, който се поклони пред националния флаг и поздрави почетните роти с 16 октомври - Празник на авиацията и българските ВВС. Гвардейци поднесоха цветя от името на държавни и обществени институции. Президентът, пристъпи към Паметника на летеца и оправи лентите на венеца поднесен от негово име, след което отдаде чест. Цветя поднесоха и военните аташета акредитирани в София на Русия, САЩ, Сърбия, Китай, Румъния и Украйна.

image
Историята ни е оставила едни завет - да служим вярно на Родината
Командирът на ВВС ген.-майор Димитър Петров заяви в тържественото си слово: „Днес е нашия професионален празник и на
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
него се обръщаме към миналото, оглеждаме се в настоящето и мечтаем за бъдещето. Нашето минало е изпълнено със събития и дати, които ни дават много повод за гордост, карат ни да бъдем отговорни, отговорни и силни в днешно време, така както са били и те. Да бъдем достойни наследници и успешни приемници на делото което те са започнали. Историята ни дава и нещо друго - уроци които не трябва да забравяме и които трябва да прилагаме мъдро, защото са усвоени с много кръв и пот. Не знам дали сте обръщали внимание, че паметникът на който днес поднасяме цветя, е издигнат през 1941 г. Пред него са преминавали Списаревски, Топлодолски, Неделчо Бончев, минавали са всички герои от защитата на София 1943-44 г., без да знаят че ще бъдат герои в нея. Днес на дежурни машини, в бойните части са утрешните герои. Те са хората които днес градят нашето бъдеще. Пожелавам на всички здраве и успех, защото от този успех зависи утрешния ден на България. Историята ни е оставила едни завет - да служим вярно на Родината. Това са го правили всички преди нас, правим го и ние, ще го правят и тези след нас“.

image
Продължавайте да бъдете гордост и надежда за народа си
Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви: „За цялата славна 108-годишна история Българските военновъздушни сили винаги са били носител на националната гордост и на националните добродетели, винаги са били израз на родолюбие, на новаторство и прогрес. Искам на този празник да поздравя военнослужещи и цивилни служители във ВВС и да им пожелая много здраве, висок дух и много успехи. всички Продължавайте да бъдете гордост и надежда за народа си и да привличате мотивирани и способни млади хора към Военновъздушните сили“, заяви държавният глава.
Като важни за ВВС събития президентът открои възстановяването след дълги години на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“, започналото обучение на първите български летци за усвояване на новите изтребители, модернизацията на инфраструктурата на летище „Граф Игнатиево“ и влизането в строй на първите модернизирани СУ-25. Държавният глава определи модернизацията като ключова дума за годината, но допълни, че тя е процес, а не еднократен акт по придобиването на нова техника. „От вас зависи да следвате уверено пътя на победата, да отстоявате вашата професионална компетентност и мнение. От вас зависи да развивате хармонично родовете войски“, обърна се президентът към военнослужещите. Румен Радев посочи, че от усилията им зависи да утвърдят ВВС като информационен лидер, способен да работи ефективно в общо информационно пространство заедно с другите видове въоръжени сили и с подкрепата на съюзниците ни. Президентът отбеляза, че пред ВВС стоят изпитания, но изрази увереност, че те ще бъдат преодолени по-лесно благодарение на съхранените и развити способности във времена на изключително ограничени ресурси.

image
България е една от първите в Европа, която използват авиацията за бойни цели
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви на празника: „Едно от нещата, с които българите можем да се похвалим пред света е, че ние сме първите в Европа, които използват авиацията за бойни цели. Въпреки трудностите след 90-те години, когато поголовно се режеше и унищожаваше военна техника, бойната ни авиация през последните няколко години започна да се изправя на крака. Не само заради това, че сключихме сделка за закупуване на ескадрила F16 Block 70, като първите 8 вече са платени, а и за това, че бяха отделени достатъчно средства през тези три години и половина за ремонт и поддръжка на съществуващите летателни платформи“, подчерта министърът.
По думите му хората, служещи в бойната ни авиация, много добре знаят какви са преките им задължения и те ще ги изпълнят по прекрасен начин, ако се наложи да защитават страната си.
„Виждаме ги, че въпреки трудностите, които са натрупани с годините, в мирно време те продължават да изпълняват своя дълг да носят бойно дежурство, да изпълняват мисиите по Air Policing и така ще бъде и занапред“, допълни министър Каракачанов.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


16 октомври - Празник на ВВС - Политическото и военното ръководство: 2020 г. ще остане паметна за българските ВВС белязана от модернизация и ремонти на техника (ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/8 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка