Министър Каракачанов: Бойната ни авиация през последните години започна да се изправя на крака, за вторите 8 F-16 ще видим какъв е отговора и тогава ще решаваме

Pan.bg 16 окт 2020 | 16:45 views (1915) commentaries(2)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg

След тържествената церемония за 16 октомври - Празник на авиацията на българските ВВС, министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви пред медиите: „Едно от нещата с които България може да се похвали, че едни от първите използваме авиацията за бойни цели - през Балканската война. Въпреки трудностите след Първата световна война когато ни забраняват да имаме авиация, ние продължаваме да обучаваме пилоти. Въпреки трудностите след Втората световна война ние продължаваме да обучаваме пилоти, през 90-те години, когато поголовно се режеше и унищожаваше военна техника ние съхранихме обучението на пилоти. Бойната ни авиация през последните няколко години започна да се изправя на крака. Не само заради това, че сключихме сделка за закупуване на ескадрила F16 Block 70, като първите осем вече са платени, а и за това, че последните 3,5 години бяха отделени достатъчно средства за ремонт и поддръжка на съществуващите летателни платформи. И Cougar-ите, и Spartan-ите, и Ми-17 и Ми-24, и МиГ-29 и Су-25, беше придобит още един вертолет AS365N3+ Dauphine за ВМС. Хората, служещи в бойната ни авиация, много добре знаят какви са преките им задължения и те ще ги изпълнят по прекрасен начин, ако се наложи да защитават страната си. В мирно време, въпреки трудностите, които са натрупани с годините, те продължават да изпълняват своя дълг да носят бойно дежурство, да изпълняват мисиите по Air Policing и така ще бъде и занапред“ заяви министър Каракачанов.

Попитан за разговорите за нова ескадрила F-16 министърът на отбраната обясни, че преди да се вземе решение за закупуване на нови самолети трябва да пристигне конкретно предложение& „Когато получим отговор на нашето запитване, ще го обсъдим като параметри, срокове за плащане, естествено ще има още разговори, защото за постигането на една сделка трябва да се водят преговори, за да може да се постигнат максимално добри условия. Не само за придобиване, но и за поддръжка, също така и индустриално сътрудничество. Това са неща, които тепърва ще бъдат обсъждани“, обясни Каракачанов.

Попитан какви допълнителни средства биха били необходими за придобиването на втората група от 8 самолета F-16 министър Каракачанов разясни, че ако се прави сметката на база първите 8, сумата би била същата - 300 милиона лева за инфраструктура. „Така би изглеждало към днешна
дата, но все пак когато видим какви са параметрите, ще преценим и това, което е направено - дали може и до колко може да бъде съвместено с използването на останалите осем самолета, и тогава ще бъдат направени точните разчети“, каза министърът.

„Цялата процедура минава от становище на ВВС, предложение на министъра на отбраната, решение на Министерския съвет, предложение за нов ПИР (бел. ред. Проект за инвестиционен разход), разглеждане в Парламента и решение на Народното събрание. Не мога да се ангажирам със срокове, нека да видим какво ще получим като отговор. Ако офертата е зашеметяващо добра, може да започнем веднага разговорите, ако имаме неща, които смятаме, че трябва да бъдат коригирани, първо ще проведем преговори, преди да внеса предложението в Министерския съвет за одобрение“ допълни той.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  volxov5 20 окт 2020, 23:28
   
  0
   
  0

  Ape шкембе войвода,,едно клипче за 2 ти път!!!  p.s
  Един майтапчийски го няма ,коремен хирург.
  Кандидат за магаре.
  Така че,не е проблем......

  `Златен скункс за Красимир Каракачанов````

 2. #2
  volxov5 23 окт 2020, 19:16
   
  0
   
  0

  Продължение ,към друга тема

  https://www.pan.bg/view_article-49-530931-gen-major-dimityr-petrov-s-pozitiven-rezultat-na-test-za-korona-virus.html

  и шкембето има вина.

  Покрай него , прецакаха и президента.

  Това са българите,oще робуват ,на една мисъл``Умри но мръсно направи``


  p.s


  Ново 20!

  Вампиро се кандидатира за президент, вице – лъжец българомразец. Яко ще се мре, Мутафчийски!

  Целта му е да получи имунитет и да не влезе в затвора

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка