ГЕНЕРАЛ ДИМИТЪР ПЕТРОВ, КОМАНДИР НА ВВС: F-16 ще са оперативно готови 2-3 години след пристигането им, ако са осигурени напълно

Pan.bg 16 окт 2020 | 17:47 views (4311) commentaries(7)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg

След края на официалната церемония за 16 октомври - Празник на авиацията и на българските ВВС, командирът им ген.-майор Димитър Петров заяви пред медиите: „Аз съм български офицер, на мен ми е поставена конкретна задача да ръководя ВВС и естествено мой основен приоритет е да ги развивам. Така че новата техника, която ще бъде приета на въоръжение и нейното пълноценно използване е основна задача за мен. Това са задачи, които не се решават с емоции, решават се с много разум, с точни разчети. За нас е много важен крайният резултат - да имаме боеспособен самолет, който да е интегриран в системата за национална отбрана и е съвместим със съюзните сили. Не мисля че казах нещо по-различно, за да бъда разбран толково противоречиво".

На въпрос ако новите F-16 пристигнат през 2024 г., кога те ще могат да достигнат пълна оперативна готовност, ген.-майор Димитър Петров заяви: „По предварителни разчети и на база опита на наши съюзници, които вече преминаха на такава техника, във рамките на 2 до 3 години е периодът на адаптация и на влизане в оперативна готовност на новите самолети. Когато самолетите кацнат при нас, започва един усилен процес на подготовка на летателния състав. Трябва да заработят абсолютно всички структури, не само експлоатиращите самолета, но и осигуряващите го логистично, и когато всичко заработи като система, в пълна синергия, ние вече ще бъдем готови да използваме способностите на това, което сме придобили”.

На въпрос, че при положение, че ресурсът на МиГ-29 изтича през 2029-2030 г., кога е най-подходящо да започнат разговорите за още 8 F-16, ген.-майор Димитър Петров отговори: „Вторите 8 F-16 ще бъдат придобити, защото това е решение на Народното събрание и това на практика е закон. Много зависи от това как ще протече самия процес. Не мога да прогнозирам кога ще е най-подходящо да се придобият вторите 8 F-16. Много ще зависи от това как ще бъдат придобити първите 8 самолета. В момента трябва да направим всичко възможно те да бъдат приети в срок и усвоени и не отсега да се залагат отсрочки. Това нашата основна задача“.

На въпрос на българското авиационно списание „Клуб КРИЛЕ“ кога подготвяните в САЩ за инструктори български пилоти ще могат да обучават пилоти
в България, командирът на ВВС ген.-майор Димитър Петров отговори, че в САЩ в момента не се подготвят инструктори, а водачи на групи. След като първата група летци завършат пълната си подготовка в САЩ, ще се върнат като водачи на групи. След като налетят определен брой часове на F-16 и покрият изискваният за инструкторска програма, най-добрите о тях ще бъдат изпратени в САЩ за инструкторска програма.

На въпрос как ще осигуряваме мисията „Еър полисинг“, докато F-16 станат оперативно готови, ген.-майор Димитър Петров отговори, че това ще се осъществява както и досега с МиГ-29. „Ние не можем да абдикираме от основната си задача, а тя е гарантиране на въздушния суверенитет на България“.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  оня с коня 16 окт 2020, 18:23
   
  12
   
  5

  Ех тоз еър полисинг - пръц тръц дрън.Нещо за сигурността на България ?!?

 2. #2
  THUNDER 16 окт 2020, 18:51
   
  15
   
  7

  И аз така си знаех.

  Какъв еър полисинг, какви пет лева. Румънците още вдигат лансерите за тази цел.

  И ние като тях, ф-ката в хангара само при хубаво време, на слънчице изкарва ме я, фото моля, селфи ! И обратно в хангара.

  В предходна статия се говореше за Кугърите дето гният на стоянката, тука поне ще има хангари, няма да ги вали.


 3. #3
  volxov5 16 окт 2020, 20:48
   
  3
   
  6

  ``На въпрос ако новите Ф-16 пристигнат през 2024 г....във рамките на 2 до 3 години.``

  Значи 2026 или 2027

  Дотогава америка.може да се разпадне на няколко държави.
  Отана,също .
  Те са превзети от вътре с емигранти.

  p.с

  в оперативна готовност на новите самолети.

  Каква е ``оперативна готовност``на Българския народ?

  Войниците сега ги търсите с лупа.

  Ами тези
  не само експлоатиращите самолета, но и осигуряващите го логистично,

  Микроскопа е малко.
  За пилоти не говорим!!!!

 4. #4
  Ghost_ 17 окт 2020, 11:23
   
  1
   
  1

  Отговор на коментар: #4

  Не бих гледал на нещата толкова опростенчески.

  Всяка нова система си има "технологично време" за влизане в експлоатация.
  Но времето на застъпване (3-4 години) между старата и новата техника е повече от достатъчно!

 5. #5
  Ghost_ 17 окт 2020, 15:10
   
  2
   
  0

  Отговор на коментар: #4

  Хм, къде изчезна коментар номер 4 ???

  Моят беше номер 5, сега се е качил нагоре ...

 6. #6
  volxov5 17 окт 2020, 22:29
   
  0
   
  2

  Моя коментар си е на място....
  606...3

  p,s

  Какво е това ???

  "технологично време" за влизане в експлоатация.``

  Докато са в гаранция и като им изтече,се почва канибализъм?!?!?!?!

 7. #7
  КАЛИСТО 20 окт 2020, 09:11
   
  1
   
  1

  Можехме да имаме и инструктор ако бяхте изпратили Любчо Славов с групата.Можехме да спестим малко народна пара ама пусти български тарикатлък,завист и недалновидност.Няма го Румен Радев да го измисли.Далече сте от него господа,много далече.Много е висока летвата която вдигна той.

Напиши коментар

Задължителни полета*