Frontex избира Airbus и нейния партньор IAI за доставчици на морско въздушно наблюдение с дистанционно управляеми въздухоплавателни системи (RPAS)

Pan.bg 20 окт 2020 | 17:29 views (494) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на airbus.com

На 20 октомври 2020 г. в Бремен Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) възложи договор на Airbus Defense and Space Airborne Solutions (ADAS), 100% дъщерно дружество на Airbus Defense and Space и лидер на световния пазар в услугите RPAS, и дългосрочния й партньор Israel Aerospace Industries (IAI), да досавят RPAS със средна височина и голяма издържливост на полета (Medium Altitude Long Endurance - MALE) за услуги за морско въздушно наблюдение.

Услугата ще бъде доставена в Гърция и/или Италия и/или Малта в рамките на рамков договор. Услугата включва предоставяне на RPAS платформа, полезен товар, комуникационно оборудване и капацитет, съхранение на записи от мисии и всички необходими експерти, управляващи системата и предоставящи оперативна поддръжка. Съгласно договора Airbus и IAI ще предоставят услугата по предварително планирани задания, както и за ad hoc мисии.

Морският БЛА Heron RPAS от IAI обслужва редица клиенти по целия свят и е част от добре познатото семейство Heron, което има вече над 450 000 летателни часа в дневни и нощни мисии при всякакви метеорологични условия. Системата може да лети над 24 часа в пълна оперативна конфигурация и да предава изчерпателна морска картина в реално време в географски райони с потенциални интереси за наблюдение, например в контекста на координирани европейски дейности за наблюдение на морските граници. RPAS ще бъдат оборудвани с универсални специални полезни товари (електрооптични сензори за деня и инфрачервени за нощни цели, морски патрулен радар, произведен от IAI и система за автоматична идентификация), съответно комуникационно оборудване и такова за управление и подкрепа на наземните мисии.

Платформата за наблюдение Heron използва директна връзка, когато лети в рамките на Line of Sight (LOS), която се променя безпроблемно в сателитна връзка, когато лети Beyond Line of Sight (BLOS), за да предава информация в реално време или когато е необходимо да лети на ниска височина над морето. Тази информация ще се предава на командно-контролния център на Frontex, както и на центрове на съответните брегови охрани на държавите от ЕС.

През последните години бяха проведени многобройни опити, за да се потвърдят и подчертаят предимствата на безпилотните въздушни системи по отношение на прецизно и дълготрайно наблюдение. Морският Heron се използва, наред с други платформи, от израелския флот
като ключов инструмент за патрулиране, изпълнявайки успешно задачи за разузнаване и гарантиране на сигурността от много години.

Майк Хууфдман, главен изпълнителен директор на ADAS, подчерта, че този договор за дългосрочно морско наблюдение за Frontex бележи важен крайъгълен камък за компанията да разшири своите успешни безпилотни оперативни услуги за военни клиенти, както и за граждански заинтересовани институции като Frontex и евентуално други агенции: „Този договор ни дава възможност да докажем представянето си на европейско ниво. Ние като Airbus заедно с нашия партньор IAI поемаме съществен ангажимент за наблюдението и сигурността на външната европейска граница и по този начин допринасяме за стабилността в Европа“.

Изпълнителният вицепрезидент и генерален директор на IAI Group of Military Aircraft Group Моше Леви сподели: "IAI приветства подписването на договора с Frontex и постигането на този забележителен успех за морския Heron. Heron успешно изпълни всички мисии, надминавайки очакванията на своите оператори. Полети в европейското гражданско въздушно пространство е важен напредък за IAI и солидно доказателство за способността на RPAS да лети по цивилни маршрути. Вярвам, че този договор ще отвори вратата към повече цивилни пазари".

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка